LOGO_EU_BOCADILLO_COLORS

NOTA: S’adjunten díptics campanya al final de l’article

La reforma laboral aprovada pel PP, via decret, aquest passat divendres ha superat totes les expectatives de duresa i agressivitat, inclòs les que havia anunciat el propi ministre De Guindos uns dies abans. No  deixa de ser curiós que els mateixos ministres no es posin d’acord amb els adjectius que li posen a la reforma. Agressiva per uns i equilibrada per altres.

I d’altra banda, tampoc es posen d’acord sobre els efectes que tindrà sobre el principal problema que presenta Espanya, que és l’atur.

La reforma laboral aprovada pel Partido Popular és una autèntica contrareforma que desmantella la ja minvada protecció legal que fins ara teníem els treballadors i les treballadores en les nostres relacions amb l’empresa.

Aquesta contrareforma significa:

Que l’acomiadament serà més fàcil i barat. L’habitual serà una indemnització de 20 dies per any treballat, amb un màxim d’una anualitat.

Que l’empresari podrà reduir el teu salari i els complements. També podrà canviar-te l’horari i la jornada, modificar els torns i canviar les vacances.

L’empresari podrà exigir-te altres funcions i tasques diferents a les reconegudes en el Conveni o en el teu contracte. També podrà decidir el teu trasllat, fins i tot de ciutat.

L’empresari podrà acomiadar-te, simplement perquè hagi tengut menys ingressos o vendes en els últims tres trimestres. Així, fins i tot els Bancs podran acomiadar justificadament la seva plantilla.

Si treballes amb un contracte laboral en l’Administració Pública, podràs trobar-te afectat/a per un “Expediente de Regulación de Empleo” i ser acomiadat.

Es podran fer “Expedientes de Regulación de Empleo” sense cap autorització prèvia.

Si no t’interessen les condicions que et dicta l’empresa, podràs trencar el contracte. En aquest cas, tot el que et quedarà serà una indemnització de 20 dies per un màxim de nou mesos.

Podràs ser acomiadat si faltes al treball 9 o més dies en dos mesos, o 13 o més dies en 4 mesos, per malaltia comuna, encara que sigui justificada. Queda exclòs l’accident de treball o una baixa oficial per malaltia de més de 20 dies.

La contrareforma també t’afecta encara que tenguis un contracte indefinit anterior a l’entrada en vigor (12 de febrer de 2012). La indemnització, si t’acomiaden de forma improcedent, serà de 45 dies per any fins a aquest dia, però de 33 dies a partir del mateix. El període màxim d’indemnització serà de 720 dies i no de 42 mesos. Si, amb el temps treballat fins el 12 de febrer, et corresponen més de 720 dies, aquest serà el nombre de dies que comptarà, i no el que correspongui per tot el període treballat.

Si treballes en una empresa petita, quedes sense la protecció de cap conveni col·lectiu.

Si cobres atur i et surt un treball, pagaràs part del teu propi salari amb el que et quedi d’atur.

Pots no estar d’acord amb les decisions unilaterals de l’empresa: deixes la feina i et queda una indemnització de 20 dies per any treballat, amb un màxim de nou mesos.

Aquesta és la contrareforma dels grans empresaris, que fa pagar la crisi als qui treballam.

Per aquest motiu el grup parlamentari d’Esquerra Unida–Esquerra Plural presentarà en el Congrés dels Diputats una esmena a la totalitat al text de la reforma laboral aprovat el passat divendres, a més d’estudiar la possible inconstitucionalitat d’alguns articles concrets i poder presentar un recurs al Tribunal Constitucional, per la qual cosa faria falta al manco la firma de 50 diputats.


Però, a part de totes les mesures i iniciatives institucionals que es puguin realitzar, és necessari una gran mobilització de la ciutadania per fer front a aquesta agressió.

Esquerra Unida de les Illes va aprovar ahir una campanya  sostinguda en el temps per explicar la reforma i els efectes tindrà. Cal desmuntar la teoria  que ens volen fer creure alguns, que serveix per crear feina i reactivar l’economia: Mentida. El propi ministre Montoro ho ha reconegut públicament. No serveix per crear feina, sí per crear feina entenem mesures de xoc per combatre els més de 5 milions d’aturats.

Per aquest motiu, des d’Esquerra Unida ens sumam i fem una crida a les manifestacions convocades pels sindicats per aquest diumenge 19 de febrer a:

A les 12.00 hores i des de la Plaça Espanya a Mallorca.
A les 12.00 hores a la Plaça. Esplanada de Maó a Menorca.
A les 18.00 hores al Passeig Vara de Rei a Eivissa.

animam a tota la ciutadania a mostrar el seu rebuig sobre aquesta reforma.

CAMPANYA d’EUIB I IU CONTRA LA REFORMA LABORAL.

Que ha de passar per reunions amb els sindicats, organitzacions socials i/o grups susceptibles de sumar-se a totes les accions de resposta a aquesta Reforma.

Edició de 40.000 díptics explicatius, per a repartir en mà a les paradetes que es posaran al carrer, a les mobilitzacions, a les xarxes socials, etc

Organització d’actes explicatius i taules rodones, als principals municipis de totes les Illes (utilització dels power-points i materials explicatius).

Organització de taules informatives al carrer.

Share This