COMUNICAT D’ESQUERRA UNIDA

La reforma laboral aprovada pel PP, via decret, ha superat totes les expectatives de duresa i agressivitat, inclòs les que havia anunciat el propi ministre De Guindos uns dies abans. No  deixa de ser curiós que els mateixos ministres no es posin d’acord amb els adjectius que li posen a la reforma. Agressiva per uns i equilibrada per altres.

 La reforma laboral aprovada pel Partit Popular és una agressió contra els drets dels treballadors, que desmantella la  protecció legal que fins ara tenien en les relacions amb l’empresa.

 

Aquesta reforma, entre d’altres coses, significa:

 ↘ Que l’acomiadament serà més fàcil i barat. L’habitual serà una indemnització de 20 dies per any treballat, amb un màxim de 180 dies.

↘ Que l’empresari podrà reduir el  salari i els complements. També podrà canviar l’horari i la jornada, modificar els torns i canviar les vacances.

↘ L’empresari podrà exigir al treballador altres funcions i tasques diferents a les reconegudes en el Conveni o en el contracte de treball.

↘ L’empresari podrà acomiadar els treballadors, simplement perquè hagi tengut menys ingressos o vendes en els últims tres trimestres. Així, fins i tot els Bancs podran acomiadar “justificadament” els seus treballadors.

↘ Es podran fer “Expedientes de Regulación de Empleo” sense cap autorització prèvia.

↘ Els treballadors podran ser acomiadats si falten al treball 9 o més dies en dos mesos, o 13 o més dies en 4 mesos, per malaltia comuna, encara que sigui justificada. Queda exclòs l’accident de treball o una baixa oficial per malaltia de més de 20 dies.

Aquesta és la contrareforma dels grans empresaris, que fa pagar la crisi als qui treballadors.

Per aquest motiu el grup parlamentari d’Esquerra Unida–Esquerra Plural presentarà en el Congrés dels Diputats una esmena a la totalitat al text de la reforma laboral, a més d’estudiar la possible inconstitucionalitat d’alguns articles concrets i poder presentar un recurs al Tribunal Constitucional, per la qual cosa faria falta al manco la firma de 50 diputats.

Però, a part de totes les mesures i iniciatives institucionals que es puguin realitzar, és necessari una gran mobilització de la ciutadania per fer front a aquesta agressió.

Per aquest motiu, des d’Esquerra Unida recolzam les manifestacions convocades pels sindicats per aquest diumenge 19 de febrer i participarem en la que començarà al passeig de Vara de Rey a les 18,00 hores.

Eivissa, 18 de febrer de 2012.

Share This