IZQUIERDA REPUBLICANA, PARTIT AL QUAL PERTANYIA EMILI DARDER I ESQUERRA UNIDA DE LES ILLES BALEARS (MOVIMENT POLÍTIC I SOCIAL EN EL QUE ESTÀ INTEGRADA IZQUIERDA REPUBLICANA) FAN PÚBLIC LA SEGÜENT DECLARACIÓ EN COMMEMORACIÓ DEL 75è ANIVERSARI DE L’ASSASSINAT DELS QUATRE IL·LUSTRES REPUBLICANS MALLORQUINS

emilidarder_republicaAmb motiu de l’aniversari dels malaurats esdeveniments de dia 24 de febrer de 1937, Izquierda Republicana, partit al qual pertanyien Emili Darder i una bona part  dels insignes personatges de la Segona República  assassinats a Mallorca, i Esquerra Unida de les Illes Balears, moviment polític i social on en aquests moments hi està integrada Izquierda Republicana, fan públic el següent comunicat: 

 

El proper 24 de febrer commemoram el 75è aniversari de l’assassinat de quatre il·lustres republicans mallorquins, afusellats de matinada contra el mur del cementeri de Palma. 

 

Emili Darder, metge i batle de Palma, membre d’Esquerra Republicana Balear-Izquierda Republicana. 

 

Alexandre Jaume, periodista i polític socialista. 

 

Antoni Mateu, batle d’Inca i membre d’Esquerra Republicana Balear-Izquierda Republicana. 

 

i Antoni Maria Ques, empresari i polític, membre també d’Esquerra Republicana Balear-Izquierda Republicana. 

Tots ells mereixen el nostre record i el nostre homenatge permanent. Foren víctimes innocents dels lliberticides que tenien com a objectiu acabar amb les llibertats individuals i col·lectives, reprimir els drets polítics i culturals dels diferents pobles de l’Estat i aturar l’esforç modernitzador representat per la Segona República Espanyola.

En aquests moments, quan amples sectors de les classes populars són condemnats a l’atur i la pobresa, quan serveis públics bàsics per garantir la igualtat d’oportunitats, com l’educació i la salut, pateixen continus retrocessos, és més necessari que mai recordar tots aquells que defensaren amb ferma convicció les llibertats democràtiques i els drets socials.

Cal recordar, en aquest sentit, l’emblemàtica tasca duta a terme per Emili Darder.

Metge, fill de metge i net de forner, Darder dedicà la seva professió i la seva vida a la millora de les condicions d’existència de les classes populars. Va ser infatigable divulgador de les pràctiques antiinfeccioses i preventives de les malalties degudes a la pobresa; va introduir el clavegueram urbà i el subministrament d’aigua corrent en les cases; va organitzar l’escolarització moderna gratuïta per tothom, al servei de la formació personal i no de l’adoctrinament, i les escoletes per als fills de les famílies obreres.

Darder, sincer catòlic, va saber separar l’àmbit dels sentiments i creences privats de les tasques i deures del càrrec públic; intel·lectual vastíssim, defensà la cultura i la llengua de Mallorca, com part de la catalana, en el marc d’una Espanya Federal.

La seva vida i el seu sacrifici són i seran exemple permanent dels valors cívics i socials que avui, a principis del segle xxi, seguim representant els republicans. Aquelles víctimes són estímul per convertir aquests valors en una esplendorosa realitat a Mallorca, a les Balears i al conjunt de l’Estat.

Share This