Esquerra Unida anima al sector educatiu i als funcionaris públics a unir-se a la lluita per defensar el drets i la dignitat del lloc de feina, i demostrar el poder que té el poble per oposar-se a la reforma laboral i a les retallades que suposaran profundes pèrdues en el sistema educatiu.

logo_vaga_general_euL’Assemblea General Educativa, convocada el passat dilluns 26 de març per STEI-I, FETE-UGT i FE-CCOO, va fer palesa la mobilització ja iniciada en alguns centres. Les assembles de professorat han resolt: fer pancartes per col·locar davant els centres, organitzar piquets informatius per anar a altres centres i entregar col·lectivament la carta demanant que els doblers del sou confiscats pel dia de la vaga es destinin al pressupost del centre. Alguns dels centre que ja han confirmat dur a terme aquestes accions són l’IES Portocristo i els d’Artà, entre molts d’altres

A l’assemblea es va sentir la veu dels pares, preocupats per l’atac a l’educació pública. Organitzats entorn a la plataforma CRIDA, amb el símbol de l’Embut com a metàfora de la situació que pateixen i, a l’hora, de la possibilitat de reconvertir l’embut en un amplificador de la seva veu.

També la veu dels estudiants representants de l’Assemblea de la UIB, que secunden la vaga conjuntament amb els treballadors i el professorat universitari, i conviden a la convocatòria d’un piquet unitari, dijous a les 12h a Plaça Islàndia.

Esquerra Unida vol fer arribar a tothom les paraules dels sindicats i dels altres participants a l’Assemblea General Educativa.  Els principals punts exposats i discutits a l’Assemblea foren:

– La participació en la vaga demostra la nostra oposició al nou paquet de retallades autonòmiques ja preparades. Un 80% d’aquestes retallades aniran a educació, sanitat i serveis socials.

– El pròxim ajustament que vol fer el Govern central té una magnitud d’agressió 4 vegades més gran del que ja hem patit.

– El funcionariat ja ha estat afectat en la devaluació salarial: a València ho intentaren i a Catalunya han rebaixat el 15% del salari.

1. Raons per anar a la vaga com a funcionari:

– L’estabilitat laboral del funcionariat és una fal·làcia: la segona fase de la reforma laboral ataca als serveis públics i als funcionaris públics; serà la següent passa dins la reforma, si no hi ha una resposta contundent i col·lectiva.

– La reforma és un trencament de les relacions conquerides entre empresari i treballador, i deixa la negociació col·lectiva de l’àmbit públic com paper banyat. Hem vist que les negociacions i acords en els àmbits públics han quedat anul·lats amb l’excusa de la crisi econòmica, al·legant insuficiència pressupostària. Totes les administracions han atrevit a reduir plantilles opositades. Pel mateix motiu podem perdre el lloc de feina els treballadors de la universitat, patronat, escoletes, etc.

– Amb l’actual majoria parlamentària, de dretes, poden aplicar als funcionaris la mateixa clàusula que hi ha pel personal laboral: ho poden fer, això no ens ha de sorprendre, perquè ja ha succeït a altres països on els funcionaris tenien estabilitat laboral, com Grècia i Portugal.

– Personal de l’empresa educativa privada pot sofrir modificacions de retribucions i horaris per part de l’empresari, i poden ser engegats si es posen de baixa, per grip o per qualsevol altra malaltia.

– Si caiem a l’atur ens poden militaritzar, ens poden enviar a fer serveis socials, i aquestes tasques deixen de ser llocs de feina.

Com a interins:

– Són els primers treballadors sense cap compromís d’estabilitat amb l’administració pública, en cas de fer aquesta un reajustament de plantilla.

– L’increment d’un 11% o 12% en l’horari lectiu representa una reducció real de 500 persones en personal interí.

– Una de les mesures que estan prenent ara és la de no substitucions: no es contracten interins. A les persones que s’han jubilat no se les substitueix, la plaça s’ha perdut. Han eliminat els programes educatius i de suport que feien persones interines.

Campanya de llaços:

–Per l’agressió a la immersió lingüística dels nostres centres, s’ha de resistir i mantenir els llaços. No es recolza el plantejament d’alguns equips directius en la possibilitat d’una escalada de dimissions d’equips directius.

La del dijous 29 és una vaga que ha de fer tota la classe treballadora, i entre ells hi ha els empleats públics. Han volgut dividir treballadors públics de treballadors privats, però sabem que sempre que s’ha guanyat una lluita ha estat perquè hem anat units. Per consciència de classe treballadora o per consciència social, per consciència de ciutadania, s’ha d’anar a la vaga i Esquerra Unida així ho demana.

Share This