Pancarta_Salvem_el_Trenc

 

Manel Carmona “És un projecte insostenible, especula amb el patrimoni de tothom i retorna a les receptes de qui ens han portat a la crisi”

EU sosté que necessitam un model de desenvolupament radicalment contrari al que depreda el territori i destrueix el patrimoni ecològic de zones dunars tan fràgils com les de Sa Ràpita o Es Trenc.

El projecte avalat pel PP és insostenible es miri per on es miri, d’on sortiria l’aigua necessària per subministrar un complexe hoteler de més de 1400 persones, camp de golf, etc?

EU organitza una excurssió reivindicativa el dilluns dia 9 d’abril (dia de la berena) que anirà des del Port esportiu de Sa Ràpita a les 11:15hs fins a la Platja d’Es Trenc on aproximadament a les 12hs:

  • Es llegirà un manifest.
  • Es realitzarà un Performance
  • S’anunciaran les mesures que EU portarà al Congrés dels diputats en relació al MacroPProjecte que pretén destruir una zona emblemàtica pel conjunt dels mallorquins i de les més conegudes del mediterrani.

En el context de crisi com a pretexte, el Consell de Govern ha aprovat declarar d’interès autonòmic la proposta d’inversió tramesa per les societats Mirador d’es Trenc, SL, i Cases de Sa Ràpita, SL, per a la creació d’un complex turístic de cinc estrelles a la finca Son Durí de la Ràpita, en el terme municipal de Campos.

La proposta d’inversió consisteix en la creació d’un hotel de 285 habitacions i 203 suites, està prevista també la construcció d’una important instal•lació esportiva, sempre comptant amb la declaració d’interès general, un club social, piscines, pistes de tennis, pàdel i un poliesportiu, un camp de golf i un camp de nou clots de Picht and Putt.

Des d’EU es sosté que estam davant d’un atac sense precedent al nostre patrimoni paisagístic que cal aturar-ho amb mobilitzacions del conjunt de la ciutadania. EU fa una crida a la ciutadania a partipar en les accions organitzades pel proper dilluns dia 9 d’abril i a les que s’anunciaran en breu per la Plataforma Salvem Sa Ràpita que comptaran també amb el suport d’EU.

Les zones dunars de Sa Ràpita i Es Trenc són llocs emblemàtics i reconeguts més enllà de Mallorca, ja que s’han erigit durant anys en icones de la imatge de Mallorca, a l’estat Espanyol i Europa.

Per EU el projecte presentat és, més enllà d’un atac al nostre patrimoni paissagístic, un retorn a les receptes de l’espculació del territori i del totxo que ens  han portat a la crisi i un acte d’inconciència i d’irracionalitat; que suggereix algunes preguntes des de l’òptica de la sostenibilitat, d’on treuran l’aigua per subministrar a una població de 1500 persones, per regar el camp de golf? (Cal tenir present que un camp de golg de nou forats equival al subministrament d’una població de 1500 habitants)

EU estudiarà jurídicament l’entramat jurídico-administratiu, ja que veuen clar el desenvolupament jurídico admistratiu del projecte en la mesura que implica moltes interpretacions:

La declaració d’Interés Autonòmic es refereix especialment a la reducció de terminis administratius i a la declaració d’Interès Autonòmic i la part del decret 2/2012 de desregulació urbanística que fa L’acord del Consell de Govern de divendres passat atorgant l’Interès Autonòmic al macroprojecte turístic situat devora la Platja d’es Trenc demostra la ferma voluntat del PP d’autoritzar aquest projecte. No obstant això, des d’un punt de vista estrictament jurídic, aquesta declaració no implica res més que la reducció a la meitat dels terminis dels tràmits administratiu i de cap manera (des d’un punt de vista jurídic) suposa determinar l’autorització final del complex. 

A partir de la declaració d’Interès Autonòmic, per poder obtenir llicència municipal el projecte haurà de passar diversos tràmits: autorització de la Comissió Balear de Medi Ambient, informe de Costes en el supòsit que afecti a la zona de protecció i, especialment, la declaració d’Interès General de la Comissió Insular d’Urbanisme del Consell de Mallorca.

El Decret 2/2012 modifica el tràmit de la declaració d’Interès General per facilitar l’aprovació de diversos projectes. Tot i això, jurídicament parlant, com es pot salvar l’exigència de que els projectes aprovats siguin de necessària ubicació en sòl rústic?

No es tracta d’un camp de golf sinó d’uns edificis hotelers i d’unes instal·lacions esportives que, perfectament, es podrien ubicar en sòl urbà.

Signa a “Salvem Es Trenc, 30 anys després

Share This