MANIFIEST PER A LA TERCERA REPÚBLICA

 

“Contra els mercats, més drets, més democràcia: Tercera República”

euib_republica_2012_web

 

Aquest 14 d’abril es commemoren 81 anys de la proclamació de la II República espanyola, l’experiència més genuïnament democràtica de la nostra història.

 

En només l’espai de cinc anys i malgrat la sistemàtica resistència del poders econòmics, militars i eclesiàstics, la “república de treballadors de tota classe” inicià la reforma agrària, instaurà l’estat laic, generalitzà la jornada laboral de 8 hores, regulà el dret de vaga, potencià els convenis col·lectius, la ciència, l’art i la cultura, reconegué el dret de vot de la dona, legalitzà el divorci i aplicà una política exterior de defensa de pau i democràcia.

 

Per la seves accions i orientacions, la II República significà, per a molts sectors socials, més drets y més democràcia.

 

Malgrat això, aquell projecte de país només fet esbós va ser truncat per el cop militar feixista de 1936. Els quaranta anys de dictadura que el seguiren desmantellaren aquella obra i blindaren en el poder a una coalició de militars, banquers i membres de la jerarquia eclesiàstica.

 

Rere molts d’anys de dura lluita per la democràcia i la llibertat, la Transició reformà el vell edifici on es  refugiava aquesta coalició de poder. L’àmplia majoria de la societat aconseguí de nou, encara que amb moltes limitacions, drets, llibertats i democràcia.

 

Més de trenta anys després, la crisi econòmica és utilitzada per acabar amb les conquestes àrduament aconseguides, i fent que l’escenari polític també entri en crisi.

 

El poder del mercat determina el poder polític, desmantella els avanços polítics i socials i limita la democràcia. El sistema polític, amb la llei electoral al capdavant, minva i falseja la participació i la voluntat popular. La recent reforma constitucional consagra el sotmetiment del benestar social als interessos dels especuladors i banquers.

 

Així i tot, la resposta contestatària creix. La memòria, emperò, no s’ha perdut. Sabem que només a través de la lluita i la mobilització podem aconseguir els drets que ens estan prenent. Sabem que només unint-nos podem capgirar aquesta situació. Perquè som més.

 

Davant un model de país basat en l’especulació i el maó, sotmès al poder econòmic, on els principals partits monàrquics  competeixen a l’hora de satisfer les necessitats d’un i d’altre sector econòmic, és necessari aixecar un nou projecte de país.

 

Un nou projecte de país que posi en el centre de la seva política i la seva economia la participació activa i el benestar social de la majoria, la democràcia participativa i els drets socials.

 

Per això,  apostam per obrir un procés constituent.

 

L’aposta per un procés constituent és una crida a lluitar pel nostre futur, a recuperar la sobirania popular i donar poder a la majoria social treballadora com a realització de la democràcia.

 

Un procés constituent entès com l’articulació d’una majoria social mobilitzada en la lluita democràtica pels seus drets.

Apel·lam al poder constituent, al conjunt del poble, l’únic que és capaç de definir i decidir el projecte de país que volem.

Un país amb més drets i més democràcia, que avui només poc significar una cosa: la Tercera República.

Share This