Segons publica avui el diari Última Hora, els empresaris d’hostaleria de Balears deuen encara 12 milions d’euros corresponents a l’ecotaxa. Resulta sorprenent que en aquest moment en que es retallen tot tipus de serveis i en el que les administracions públiques pateixen una greu manca d’ingressos, es permeti aquesta situació i el Govern balear no faci res per ingressar les quantitats degudes.

L’ecotaxa era una petita quantitat que gravava les estades turístiques (1 euro de promig) i que s’havia de destinar a qüestions mediambientals i millora de les zones turístiques. Es justificava en el fet que la indústria turística produeix efectes molt importants sobre el territori i el medi ambient, al mateix temps que obliga a sobredimensionar les infraestructures públiques per tal de donar servei a l’augment de la població en la temporada turística.

L’ecotaxa la va establir el primer govern progressista de Francesc Antich i fou derogada per Jaume Matas al principi del seu segon mandat. A pesar de la seva escassa durada (un any i mig), aquest tribut va permetre uns ingressos importants i la realització de nombrosos projectes de millora que quedaren avortats amb la seva derogació.

Les grans cadenes hoteleres i el PP organitzaren una campanya ferotge contra l’ecotaxa i presentaren gran quantitat de recursos sobre aquest tribut, al·legant la seva inconstitucionalitat, els tribunals han rebutjat tots aquests recursos i han declarat la seva plena legalitat. No obstant això, un nombre molt significatiu d’hotelers continuen sense abonar las quantitats degudes.

Share This