EU creu que la mesura podria afectar a unes 15.000 persones a les Illes

foto_260412Dins la brutal ofensiva del govern del PP de retallada de drets socials i de serveis públic, ha adoptat una mesura adreçada a contentar l’electorat d’extrema dreta i criminalitzar els immigrants com a causants de tots els nostre mals, tal com fa el Front Popular a França amb molt bons resultats electoral.

Aquesta mesura no és només profundament injusta i reaccionària sinó que, a més és contraproduent des del punt de vista sanitari i ineficaç des del punt de vista econòmic.

Segons un estudi del diari El País,  la mesura afectaria a unes 150.000 persones que no tenen regularitzada la seva situació administrativa i, en el millor dels casos, suposaria un estalvi teòric de 240 milions d’euros, molt lluny dels 500 milions previstos pel Govern. Segons un estudi de la Junta de Andalusia de l’any 2008 l’atenció d’aquest tipus de persones només va suposar 0,69% del total. En el cas de Balears, i amb atenció a les dades dels darrers anys, molt per sobre de la mitjana estatal, podrien ser unes 15000 persones les afectades per aquesta reaccionaria mesura.

Al contrari del que se’ns vol fer creure, la despesa sanitària per càpita dels immigrants, segons demostren les estadístiques, és inferior a la dels espanyols. Això és lògic si tenim en compte que és una població majoritàriament jove, que ha de gaudir de bona salut per a poder iniciar l’aventura de l’emigració. Únicament en el servei de maternitat, per les mateixes raons, hi ha una proporció major de dones immigrants que d’espanyoles.

S’al·lega que aquestes persones no paguen imposts al nostre país i, per tant, no han de tenir dret a l’assistència sanitària “normal”. Si bé és cert que al no tenir permís de treball es veuen obligats a treballar en l’economia submergida sense drets i sense cotitzacions, també ho és que han de pagar l’IVA en totes les compres que facin, com la resta dels ciutadans. Aquest IVA també s’incorpora als pressupostos de l’Estat que és d’on es finança el sistema nacional de salut.

Per altra part, aquesta mesura provocarà encara més saturació dels serveis d’urgència (ja que és l’únic recurs que els quedarà), la manca d’atenció de malalties cròniques o que algunes no es tractin fins que la seva gravetat obligui a ingressos hospitalaris (que sempre són més cars). Al mateix temps, pot provocar que malalties transmissibles que no siguin tractades es puguin estendre al conjunt de la societat.

Amb aquesta mesura s’exclou a un percentatge de la població que viu al nostre país de l’assistència sanitària bàsica, que és un dret humà bàsic, en base a unes consideracions únicament econòmiques que, com hem vist abans, ni tant sols són certes.

En comtes de penalitzar els més febles per aconseguir un estalvi raquític, s’hauria de perseguir els grans defraudadors (ells no pateixen retallades a pesar de no pagar imposts) per a augmentar els ingressos.

Share This