bauza_a_suissaEl President del Govern Balear, José Ramón Bauzá, i el Conseller d’Educació, Rafel Bosch, han viatjat aquests dies a Suïssa per tal de visitar col·legis bilingües i plurilingües, i així conèixer-ne el sistema educatiu, emulant Esperanza Aguirre que visità col·legis bàvars.

Per Esquerra Unida, aquest viatge suposa un disbarat més a la ja llarga llista del senyor Bauzá. Aquesta acció, a més d’improductiva, té com objectiu atacar la llengua catalana i segregar l’alumnat de les illes. I darrere el seu discurs populista s’amaga la intenció de lliurar al sector privat el pastís econòmic de l’educació balear.

Cal destacar que Suïssa no té un sistema educatiu comú, com a Balears. És un país dividit en 22 cantons autònoms, i algunes dades ens demostren que té altres diferències que ni el senyor Bauzá ni el senyor Bosch han volgut destacar, com que allà es fa una protecció especial al retoromànic, llengua minoritària de procedència llatina.

Mentre a Suïssa discuteixen establir el salari mínim en 3.300 euros, aquí a Balears el govern d’en Rajoy el va congelar als 641 euros.

Les despeses suïsses a educació representen el 5,8 del PIB, mentre les de Balears són del 4,3% (al 2011), segons l’informe PISA. Un punt i mig manco.

A més, l’informe PISA de febrer del 2012 demostra que Suïssa tampoc arriba a ser un país model en educació: el seu sistema educatiu surt car i no dóna uns resultats destacats, com sí ho fan Finlàndia o Suècia.

I tot això succeeix mentre a Espanya es redueix el pressupost d’educació en més de 3.000 milions d’euros, s’augmenta la ràtio d’alumnes per aula a primària i secundària i es fa una reducció de beques amb criteris de selecció basats en l’excel·lència, i no en les necessitats econòmiques.

Per altra banda, la Conselleria d´Educació ha reduït l’aportació als centres en més d’un 30% per a les despeses de funcionament. I des de Madrid s’ha donat ordre d’apujar fins a 21 les hores lectives dels professors de secundària.

Mentre en Bauzá i en Bosch són per Suïssa, perdent el temps i tudant els nostres doblers, aquí a Balears, per primera vegada a la història, el Consell Escolar no ha arribat a un acord en política educativa amb el Govern.

Aquest organisme va aprovar l´informe sobre el projecte d´ordre d´admissió dels alumnes on demanava la retirada de la lliure elecció de la llengua, perquè introdueix temes polítics a la gestió dels centres i requereix d´una nova normativa. El Govern Balear, sense cap tarannà democràtic ja ha dit que no tindrà en compte l’informe del Consell Escolar

Per tot això, Esquerra Unida denuncia que el Partit Popular té com a únic objectiu vendre l´educació pública de les Balears als empresaris del sector ideològicament afins, mitjançant l´atac a la llengua i als drets dels alumnes i dels docents.

Share This