LA VICTÒRIA D’HOLLANDE A FRANÇA I ELS RESULTATS ELECTORALS A GRÈCIA SUPOSEN UN PANORAMA POLÍTIC

Hollande ha guanyat les eleccions amb un programa d’esquerres enfrontat a la política antisocial, centrada únicament en el control del dèficit i les retallades socials, del tàndem Merkel-Sarkozy.

A Grècia, l’enfonsament del PASOK i, en menor mesura, de Nova Democràcia ha acabat electoralment amb el bipartidisme, tradicional d’aquell país, de dos partits que s’anaven tornant sense que les coses canviessin de manera substancial i que han estat els causants de l’endeutament irresponsable i de la submissió als dictats de l’UE, que a portat a la major part de la població a la misèria.

A Grècia hi ha hagut un vot de càstig importantíssim a les polítiques de dretes (les practicàs el PASOK o ND) i un augment molt significatiu de l’esquerra, amb el segon lloc electoral de la coalició SYRIZA i els bons resultat del Partit Comunista i altres formacions d’esquerres. L’entrada al parlament grec d’un partit de l’extrema dreta, tant destacada pels mitjans de comunicació, no és més que una (molt lamentable, això si) anècdota.

Els resultats electorals de França i Grècia, juntament als que es produïren al Land alemany que també va celebrar eleccions, suposen un canvi de tendència molt important a Europa que haurà de continuar a altres països per aconseguir tornar el continent a les polítiques socials, posades en perill o eliminades pel neoliberalisme i l’especulació financera.

El fet que el canvi polític s’hagi iniciat a França, un país de primer nivell que, en moltes ocasions, ha estat capdavanter de les polítiques progressistes, dóna més força  a la possibilitat de canvis profunds  però el camí no serà fàcil, els mercats financers –com ja s’està veient en les cotitzacions a les borses- maniobraran per evitar-lo.

És necessari que al conjunt de l’UE es manifesti el rebuig popular a les polítiques antisocials i que es plantegin alternatives polítiques potents, que puguin fer front a la dreta neoliberal i el seu atac a les conquestes socials.

Share This