Permetrà regularitzar les obres il·legals i suposarà una nova pressió sobre el sòl rústic

El Consell de Govern ha aprovat la tramitació parlamentària per via d’urgència de la nova llei general turística que ha elaborat l’equip de conseller Delgado. Lamentablement, aquesta llei que afecta de manera substancial al principal sector econòmic de la nostra Comunitat es tramita sense el mínim consens social que seria desitjable.

El Govern ha decidit afavorir el poderós sector hoteler, habituat a tractes de favor com és el cas del pagament de l’ecotaxa, i al de la construcció, deixant de banda el sector de l’oferta turística complementària. L’oposició a aquest projecte de llei ve de molts sectors empresarials, del col·legis professionals, els ecologistes o els sindicats. Fins i tot els Consells Insulars del PP han criticat la invasió de competències.

El Consell Econòmic i Social també va fer un informe molt crític amb el contingut del projecte de llei i amb la forma en que es tramitava. Per a contrarestar-ho, el Govern va propicià una mena de colp d’estat al si del CES, que ha provocat una greu divisió a les organitzacions empresarials.

Sense aprendre d’errors anteriors, el Govern situa el benefici dels hotelers per damunt de l’ordenació i la protecció del territori, propiciant una nova “balearització”. A més, permet que es segueixi colonitzant el nostre malmès sòl rústic amb noves indústries turístiques.

Per si això no fos suficient, la llei suposa una autèntica amnistia per a les infraccions urbanístiques comeses pels hotelers, als que es permet regularitzar les construccions il·legals, la qual cosa trasllada un lamentable missatge d’impunitat i suposa un greuge comparatiu en relació a altres sectors i als ciutadans que han respectat la normativa urbanística i territorial.

Esquerra Unida planteja una vegada més, que la reforma d’una llei d’aquesta importància, que hauria de ser duradora, no és pot fer amb un consens social tant restringit, que el que cal és la retirada d’aquest projecte, la convocatòria de la Mesa del Turisme i un ample debat ciutadà que permeti un text molt més consensuat, que abordi el conjunt de la problemàtica de tots els sectors relacionats amb el turisme i que es plantegi la compatibilització de la millora de la indústria turística amb la preservació del territori.

Share This