sa_foneta_desallotjament

Amb l’ajuda de voluntaris, els activistes del Centre s’han vist obligats a dur a terme una mudança en un anacrònc ambient de militarització total de la Plaça d’Espanya

Ahir dimecres 6 de juny, Ciutat va perdre un espai democrátic de gran interés per a la ciutadania, un centre obert a tothom en el qual es podia estudiar, fer esport, rebre cursos de llengues extrangeres o, simplement, gaudir d’un fresc aire de llibertat, en companyia de ciutadans i ciutadanes compromesos.

Així ho volen expressar els representants d’EU Palma que han estat presents al desnonament, amb tot el suport del Consell Polític que, durant la darrera reunió del dia 19 de maig, varen prendre una posició oficial: manifestar la solidaritat de l’organització d’EU de Palma amb els companys del Casal.

Un desproporcionat dispositiu policial va prendre el casal ocupat denominat Sa Foneta,  un any després de la seva ocupació per part d’uns activistes, l’única culpa dels quals ha sigut lluitar per fer servir, pacificament, un modest espai lliure dins de l’“univers capitalista ciutadà”.

La manca d’un avís previ, ha obligat als presents a improvisar una mudança amb totes les dificultats que són fàcils d’immaginar.

La ràpida difusió de la noticia pels medis de comunicació i xarxes socials, ha fet possible que simpatitzants del Casal – entre les quals alguns membres d’Esquerra Unida de Palma – poguessin donar una mà en les operacions de buidat de l’edifici, sota un extricte control policial. Fins i tot, ha sigut necessari donar les pròpies dades personals per poder accedir.

La mudança s’ha desenvolupat d’una manera tranquil·la fins el moment que un activista ha volgut manifestar la seva voluntat ferma d’entrar per col·laborar i la Policia l’hi va impedir apropar-se. L’enfrontament va acabar amb un jove detingut per cinc policies nacionals, immobilitzat al paviment i esposat, abans d’ésser introduït de males maneres dins de la furgoneta policial.

En aquell moment, els voluntaris improvisats ajudàven als afectats pel desnonament, sota la mirada compalent de l’oficial judicial.

Una vegada més, les autoritats fan feina perquè s’imposin els interesos privats sobre els de la ciutadania. Amb aquesta actuació, l’afirmació de la legalitat (que és l’expresió d’una minoria dominant) demostra la seva inutilitat quan es tracta de protegir les demandes de les ciutadanes i els ciutadans que aquí podien gaudir gratuitament d’un espai col·lectiu obert i plural.

La manca de tolerància amb l’organització d’un espai alliberat, obligarà els ciutadans a invertir el propi temps lliure únicament en els establiments de l’oci comercial, que en la majoria dels casos impedeix un contacte tan directe com el que es donava en el Casal.

EU Palma convida a la ciutadania de Palma i de Mallorca a reflexionar sobre el contrast cada dia més evident entre l’autoritarisme dedicat als més desfavorits i el laissez faire reservat a la l’oligarquia de les especulacions immobiliaries. De fet, després de quedar-se desocupat durant anys, sense que ningú li donés un ús, l’edifici es va convertir en un perill quan s’utilitza sense ànim de lucre, es a dir: lúnic ús permès és l’especulatiu.

EU Palma renova el seu suport als companys del CSOA Sa Foneta, difonent aquest comunicat i amb l’esperança de retrobar-los aviat en un nou espai alliberat.

Share This