manel_aina_bankia

Manel Carmona i Aina Comas, a les portes de la sucursal de Bankia a Palma: “Anam a pagar amb els nostres impostos el forat financer de Caixes i Bancs, i tenim dret a saber el que ha passat i a exigir responsabilitats, perquè els culpables siguin identificats i castigats” 

 

EU rebutja el rescat i planteja una alternativa social a la crisi

 

 

Des d’Esquerra Unida rebutgem el Pla de Rescat del sistema financer espanyol imposat per l’Eurogrup. Aquest rescat, que salva amb deute públic els forats especulatius de la Banca, implicarà noves retallades en despesa (que es concentraran sobretot en despeses socials) per complir l’objectiu de dèficit imposat per Brussel·les, amb totes les conseqüències que això tendrà sobre els serveis públics. Al contrari del que ens diu el Govern, el comunicat de l’Eurogrup sí incorpora noves exigències i estableix una estreta vigilància sobre la nostra economia. De fet, ja estam intervinguts, tutelats i sotmesos a un control rigorós.

 

Les explicacions donades fins ara pel Govern per justificar el rescat són falses, falten al respecte democràtic i al poble. Qui imposa les condicions és Alemanya, amb la qual cosa el Govern del PP no defensa la sobirania nacional i fa més necessària que mai una consulta popular sobre aquest tema.

 

La greu situació que travessam té responsables. És conseqüència de les polítiques del PSOE i del PP, que van afavorir l’ “especulació del maó”, i dels gestors de les entitats financeres, molt especialment els de les caixes d’estalvi. Davant això, és imprescindible que s’obri camí la Comissió d’Investigació que Esquerra Unida ha demanat al Congrés, perquè es conegui la veritat i es depurin responsabilitats.

 

 

Volem saber el que ha passat i qui en són els responsables

 

El Grup parlamentari d’Esquerra Unida. L’Esquerra Plural ha demanat que es crei al Congrés dels Diputats una Comissió d’Investigació, que depuri les responsabilitats polítiques i administratives que existeixin en la gestió de les institucions financeres, en el treball dels organismes de supervisió i en l’acció de les autoritats polítiques i administratives. Aquesta Comissió ha de tractar especialment la gestió en les institucions intervingudes o que puguin intervenir-se, com BFA/Bankia, Bancaixa, la CAM, Caixa Castella-la Manxa, NovaCaixaGalicia, UNIMM, el Banc de València i d’altres.

 

Es tracta de crear una autèntica “Comissió de la Veritat” sobre la crisi de les institucions financeres espanyoles.

 

Però aquesta Comissió no troba recolzament en els partits majoritaris. Perquè tenen realment responsabilitats compartides en tot el procés que ens ha portat a aquesta situació, i això explica les seves resistències.

 

Malgrat això, tan si aquesta Comissió no tira endavant, com complementàriament al seu treball, Esquerra Unida, apel·lant a la ciutadania i a les organitzacions socials, està disposada a col·laborar en l’engegada d’un autèntic Tribunal Social sobre les Responsabilitats de les Institucions Financeres en la Crisi.

 

Anam a pagar amb els nostres impostos el forat financer de Caixes i Bancs, i tenim dret a saber el que ha passat i a exigir responsabilitats, perquè els culpables siguin identificats i castigats. 

 

És inacceptable que es destinin ingents quantitats de doblers a resoldre els problemes dels banquers, augmentant el deute públic fins a gairebé 10 punts de PIB, mentre es redueixen les despeses en educació, sanitat o dependència, es retallen les retribucions dels empleats públics i s’ofeguen les comunitats autònomes i els ajuntaments.

 

Exigim transparència, que s’expliqui detalladament a la ciutadania el Pla de Rescat i les seves condicions (tipus d’interès, terminis de pagament, etcètera) i que hi hagi un seguiment i control parlamentari exhaustiu de tots els procediments de recapitalització de les entitats financeres amb la injecció de diners del Pla de Rescat.

 

El Govern engana quan explica que el Pla de Rescat implicarà una reactivació del flux de crèdit. Des del començament de la crisi, els bancs han negat crèdit a les empreses i a les famílies, fins i tot quan van poder finançar-se amb models més rendibles dels que ara imposa el rescat. Només es podrà recuperar el crèdit a través de la imposició política i el canvi en la gestió de les entitats bancàries.

 

Des d’Esquerra Unida proposem, com a alternativa a la crisi del sistema financer, la construcció d’una Banca Pública a partir de la nacionalització de les entitats intervingudes, que resolgui les necessitats de crèdit de les empreses i les famílies. Així mateix, apostam per la democratització i la transformació del Banc Central Europeu, perquè tengui capacitat d’emissió de deute, i per la creació del Tresor Públic Europeu.

 

Cridam a tota la ciutadania a participar en les mobilitzacions que s’estan convocant per donar una resposta popular a les imposicions del rescat financer i plantejar una alternativa democràtica i de progrés. Mobilitzacions en les quals ens proposam coincidir amb el 15M, amb els sindicats i les organitzacions socials. A més, des d’Esquerra Unida convocarem mobilitzacions pròpies en les properes setmanes.


EU SOSTÉ QUE ELS 62000 MILIONS DE RESCAT NO SERVIRAN SINO ES CANVIEN LES POLÍTIQUES


Per EU s’han de donar contrapartides al rescat bancari amb fons públics, en aquest sentit han demandat que acabin radicalment els desnonaments que estan portant les entitats financeres que heguin rebut ajudes i que ara encara en rebran més.

Difícilment hi haurà una sortida social a la crisi sinó es canvien les politiques, des d’EU insistim en la necessitat de lluitar contra el frau fiscal i de posar en marxa politiques fiscals progressives que permetin disposar diners suficients a les administracions per estimular les inversions publiques creant ocupació i, òbviament, evitar qualsevol tipus de retallades.

Share This