esquerra_unida_a_la_mani_29M

Els sindicats majoritaris ja han presentat les convocatòries de vaga pel dia 20 al sector de l’hostaleria i pels dies 21 i 22 pel sector del transport discrecional. Manquen només dos dies per l’inici de la vaga indefinida dels metges de la sanitat pública.

Davant aquest panorama de conflictivitat laboral, que des d’EU denunciam que pot tenir gravíssimes conseqüències per als usuaris de la sanitat pública i per el sector econòmic més important de les Illes, què fa el Govern balear? Que se sàpiga res en absolut, com no siguin negociacions secretes amb una part dels sindicats, com si la conflictivitat no anés amb ell.

Però la veritat és que el conflicte amb els metges l’ha creat directament el Govern amb la seva extemporània i absurda decisió d’obligar-los a retornar els complements salarials cobrats els darrers anys. Ens diuen que estan cercant alguna fórmula per tornar endarrere aquesta mesura. Molt millor hauria estat no haver-se precipitat en anunciar-la i no haver generat innecessàriament aquest conflicte. Sembla ser que hi ha negociacions secretes amb els sindicat mèdic, excloent la resta de sindicats del sector sanitari (d’aquesta manera repetirien l’error de l’anterior Govern) que podien evitar la vaga. Tan de bo sigui així i no ens trobem davant una maniobra per a desactivar-la, però el que, per EU, hauria d’haver fet ja el Govern, és anunciar la retirada de la mesura i obrir una negociació formal amb els metges i els altres sectors sanitaris.

Pel que fa al conflicte de l’hostaleria, hem de recordar que és una conseqüència directa de la de la reforma laboral aprovada pel Govern del PP, que els negociadors de la patronal volen aprofitar per liquidar els drets laborals dels treballadors del sector. Davant aquesta situació comencen a aparèixer posicions més matisades dins l’empresariat hoteler, en el sentit de que és millor atendre les reivindicacions dels treballadors a canvi de la pau social que arriscar-se a suportar una vaga en plena temporada.

El Govern no pot romandre per més temps com un espectador passiu davant una conflictivitat laboral tant greu com la que es preveu a les Illes aquest estiu. És necessari un canvi radical d’actitud i la mediació entre les parts per a evitar que la crispació laboral vagi en augment. Resulta extraordinàriament preocupant veure en aquest moment la paràlisi del Govern que, tret de les mesures de persecució de la llengua catalana (la seva gran obsessió), no se li coneix cap activitat.

Share This