L’espectacular resultat d´Alternativa Galega de Esquerda, reafirma que la ciutadania vol una força clara i nítidament d’esquerres

Manel Carmona ha felicitat a Xosé Manuel Beiras i Yolanda Díaz

 

El resultats electorals de Galícia han suposat un gran èxit pel candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, que revalida àmpliament la majoria absoluta, tot i haver aconseguit el 45,77% dels vots, percentatge inferior als darrers comicis. En opinió del Coordinador d’EUIB l’enfonsament del PSOE a Galicia a precipitat la majoria parlamentaria del PP. 


El PSOE a Galícia, com a la resta de l’estat, continua en caiguda lliure i cada vegada es veu menys com una alternativa al domini del PP. De fet, la suma dels vots de les altres dues formacions d’esquerres és clarament superior als vots obtinguts pel PSOE.


La sorpresa d’aquestes eleccions ha estat la irrupció de la coalició AGE (Alternativa galega de Esquerda)  que amb el 13,99% dels vots i 9 diputats es queda com a tercera força del parlament gallec. Per a EU aquests resultats són altament satisfactoris,  ja que avalen completament la política dels nostres companys d’EU de Galícia d’afavorir candidatures amples amb continguts clarament d’esquerres. Sens dubte, els diputats i les diputades d’AGE, que han superat a la tradicional tercera força, el BNG, jugaran un paper molt important en la nova legislatura.


Per Manel Carmona, Coordinador d’EUIB, l’extraordinària irrupció en el Parlament Gallec d’AGE, la marca d’EU a Galicia, hauria de fer reflexionar a PSOE i BNG, ja que s’està produint un terratrèmol sociològic en el que cada vegada una gran part de la ciutadania vol opcions “clara i nítidament d’esquerres” tal i com diu Xosé Manuel Beiras, cal entendre que la contradicció capital-treball ara està al centre de l’anàlisi i de la proposta. I algunes forces segueixen situades en plantilles i en discursos –que caldran actualitzar- de les balances fiscals injustes o en el Madrid ens roba, o en la critica al PP sense anteposar una alternativa econòmica i social, que hores d’ara només pot articular-se des d’una opció  d’Estat i d’esquerres.  


Ezker Anitza, la nova marca de IU a Euskadi es queda fora del Parlament Basc, malgrat tenir 9000 vots més que UPyD  

Les eleccions a Euskadi han suposat un triomf espectacular dels partits nacionalistes i un retrocés evident dels partits d’àmbit estatal. Contràriament al que es solia dir, el cessament de la violència per part d’ETA no els ha perjudicat, sinó que aquestes primeres eleccions sense amenaça terrorista els ha donat més força que mai, especialment a l’esquerra abertzale que havia fet una campanya en la que demanava el vot per tenir l’aval del poble basc per seguir reafirmant el camí de cap a una Euskadi sense conflicte i en pau.


En aquest cas la caiguda del PSOE també ha estat molt important, així com la del PP, la qual cosa demostra que la coalició que ha governat Euskadi la darrera legislatura no ha aconseguit augmentar el seu suport electoral, sinó tot el contrari.


EU lamenta que per 600 vots no hagi estat possible que els companys d’IU-Ezquer Anitza no hagin entrat al parlament basc, tot i la bona campanya  desenvolupada. Concórrer amb una marca nova i el fet que s’hagi presentat l’antiga marca de IU, Ezker Batua, fet aquest que segurament ha despistat a electors de l’esquerra Alternativa a Euskadi. No obstant, convé reiterar que malgrat tenir una llei electoral més avançada que la de les Illes Balears, cal ressenyar que opcions amb 9000 vots menys que IU.Ezker Anitza estaran al Parlament Basca, el cas de UPyD. 


A Euskadi sobre un panorama polític ben complex que necessitarà capacitat de negociació i pactes entre diverses forces. Hi ha un perill evident de “frontisme” entre les opcions nacionalistes i espanyolistes, que intenti difuminar les diferències polítiques en relació a la crisis econòmica i les retallades. Però les diferències hi són, no oblidem que el PNB és un partit de dretes que ha donat suport a moltes del les mesures antisocials del PP.

Share This