Per primera vegada es farà simultàniament una vaga general a diversos països del sud d’Europa 
El 14 de desembre es produirà una gran mobilització sindical simultània al conjunt de països de l’UE. Aquesta mobilització consistirà en una vaga general als països del sud de la Unió. Aquestes mobilitzacions tenen una gran importància ja que suposen el despertar d’una consciència de classe europea i la decisió dels treballadors dels estats membres de fer front d’una manera conjunta a les polítiques antisocials dutes a terme per la Comissió i els diversos estats membres de la Unió.
En el cas d’Espanya que, juntament amb Grècia, Portugal i Itàlia, pateix amb especial intensitat les conseqüències d’aquesta política, la vaga general està completament justificada per diversos motius: una quarta part de la població es troba desocupada, la majoria dels joves no tenen expectatives laborals, l’atur de llarga durada augmenta constantment, a més d’un milió i mig de llars tots els membres de la família es troben en atur, els majors de 50 anys que perden la seva feina no tenen cap possibilitat de trobar-ne una altra.
Mentre tot això succeeix, es retallen les prestacions, s’introdueix el repagament mèdic o farmacèutic, es desmantellen els serveis públics de la sanitat i l’educació, es deixa sota mínim l’atenció de la dependència i s’anuncien noves retallades, retards de l’edat de jubilació i eliminació de la revalorització de les pensions. El sector públic acomiada una part molt important dels seus treballadors i els redueix dràsticament els seus salaris.
L’inevitable rescat europeu (que Rajoy retarda per motius electoralistes) suposarà nous “ajustaments” que implicaran més dificultats per a la majoria de la població. Els índex de pobresa es disparen, les desigualtats socials augmenten d’una manera vertiginosa, la fiscalitat és terriblement reaccionària: mentre s’estableixen amnisties fiscals als defraudadors i es produeix una fugida massiva de capitals, augmenta la pressió fiscal indirecta i es grava el consum.
L’Estat espanyol injecta quantitats astronòmiques de recursos públics al sistema bancari sense controlar la gestió d’aquestes entitats que segueixen sense aportar liquiditat al sistema econòmic. El PP bloqueja la creació d’una comissió d’investigació del monumental frau bancari i ningú respon del desastre provocat pels seus gestors, que cobren escandaloses quantitats en concepte d’indemnitzacions o jubilacions. Al contrari del que passa en altres països, cap banquer ha acabat condemnat per les seves irregularitats, però segueixen extorsionant els seus deutors, des de l’inici de la crisi 350.000 famílies han perdut la seva casa hipotecada a causa de la cobdícia infinita dels bancs, es dona la cruel paradoxa que els bancs “nacionalitzats” segueixen provocant desnonament d’una manera massiva.
La brutal reforma laboral aprovada pel govern Rajoy, al contrari del que s’afirma per part del PP, no es va fer per a generar ocupació, com demostra clarament l’augment imparable de l’atur, sinó que el seu objectiu era abaratir els costos dels acomiadaments i dels expedients de reducció d’ocupació. Lamentablement, la Defensora del Poble (un càrrec a les ordres del PP) no va presentar el necessari recurs d’inconstitucionalitat. Han hagut de ser els grups parlamentari del PSOE i IU els que el presentassin davant el Tribunal Constitucional, que ahir mateix el va admetre a tràmit.
A les Illes Balears, tot i la bona temporada turística, s’ha produït un important augment de l’atur els mesos de setembre i octubre, ja tenim 87.151 persones inscrites en demanda d’ocupació, les dades de l’hivern seran sens dubte esfereïdores. Davant d’això, no es veu cap reacció del Govern balear que ja admet que acabarem l’any amb un decreixement, en comptes del creixement que s’havia anunciat.
Cada dia es destapen nous casos de corrupció, però no es produeix cap assumpció de responsabilitats, petició d’excuses ni retorn de les quantitats malversades, s’anuncien noves i duríssimes retallades mentre es destinen recursos públics a actuacions completament prescindibles.
Per aquests motius Esquerra Unida, que comparteix completament els objectius de la convocatòria sindical, participarà activament en la campanya en favor de l’èxit de la convocatòria, editant materials i convocant actes propis complementaris dels que organitzin els sindicats.
Per a Esquerra Unida la jornada del 14 de desembre ha de ser més que una vaga laboral, els treballadors del sector privat, els funcionaris i els aturats tenen molts motiu per a participar en la jornada de lluita, però també en tenen els usuaris de la sanitat, els estudiants, els autònoms, els professionals liberals, el petit comerç i en general les PIME. En conjunt, tota la població que no es resigna a acceptar mansament l’atac sistemàtic a les conquestes socials, els que creuen que hi pot haver una altra política, una política a favor dels sindicats i no dels “mercats” estan convocats a aquesta gran jornada reivindicativa.h

 

Share This