El govern central no pot deixar aquesta responsabilitat exclusivament en mans dels ajuntaments

El sistema de teleassistència per a persones majors es troba en perill i pot desaparèixer per la manca absoluta de sensibilitat del govern central. Segons la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, la Direcció General de l’Imserso ha decidit suprimir a partir de l’any que ve aquest servei.

S’ha de dir que aquest servei, que es va establir l’any 1992,es presta actualment a unes 4.500 persones de les Illes Balears mitjançant convenis amb els ajuntaments que, si no es modifica la decisió de l’Imserso, es podrien suprimir o bé els ajuntaments s’haurien de fer càrrec completament d’ells o carregar els costos sobre els usuaris que, en la immensa majoria de casos no tenen recursos econòmics.

El servei de teleassistència domiciliària permet que les persones majors i discapacitades que visquin soles o que momentàniament no puguin rtebre assistència familiar, tenguin un mecanisme molt senzill que els permet que tant sols prement un botó puguin rebre en poc espai de temps l’ajuda de personal especialitzat.

Aquest sistema ha permès resoldre amb agilitat les dificultats dels seus usuaris en casos de caigudes o indisposicions, permetent solucionar els seus problemes temporals en poc temps.

En alguns casos, aquesta ajuda ràpida a pogut , fins i tot, salvar vides. En tots ells, ha permès millorar la qualitat de vida d’aquestes persones i els ha donat seguretat i confiança, així mateix, ha reduït considerablement la necessitat d’ingressos en residències i hospitals.

És increïble que, tot i les dificultats econòmiques, no es trobin recursos en els PGE per atendre un servei que és tant poc costós i dóna tant bon resultat. Les retallades del govern central s’apliquen sense cap criteri social i afecten sistemàticament les persones més necessitades, mentre es mantenen despeses armamentístiques, protocol·làries i d’altres perfectament prescindibles, com les que van adreçades a reprimir les protestes ciutadanes.

Esquerra Unida exigeix del govern central el manteniment de les subvencions al sistema de teleassistència, de cap manera podem permetre que desaparegui. Tampoc és acceptable que el seu cost caigui absolutament sobre els ajuntaments, que tenen els seus escassos pressuposts retallats i controlats pel govern. Molt menys ho seria el cobrament a les persones que no tenen recursos econòmics, o la seva desaparició.

Esquerra Unida valora molt positivament la decisió d’alguns ajuntament de mantenir el servei encara que desaparegui el finançament estatal.

En canvi, no podem valorar més que negativament l’actitud del govern Bauzà que ha estat incapaç de negociar unes inversions mínimes del govern central a les Illes i que resta impassible, sense fer cap actuació, davant una decisió que afecta molt greument una part del seus conciutadans i posa en moltes dificultats econòmiques els ajuntaments.

Share This