Per a EU, els problemes de la ciutadania i la lluita contra la corrupció haurien de centrar el debat

En el primer aniversari de la victòria electoral de Mariano Rajoy, el Parlament de les Illes Balears afronta el primer debat de política general de l’era Bauzà. Ho fa en una situació tràgica, en l’any i mig de govern del PP tots els indicadors socioeconòmics han empitjorat de manera molt substancial i a l’horitzó no s’albira cap signe de recuperació futura.

Per altra part, la corrupció política, sempre present a la nostra Comunitat, es fa dolorosament present en aquest moments en que s’investiga una més de les trames de desviació de recursos públics pel finançament del partit que ens governa amb majoria absoluta. Per si això fos poc, el mateix president del Parlament es troba imputat amb indicis seriosos d’haver participat en la trama, la qual cosa no li impedeix, per a vergonya seva i de la institució, presidir el Ple del Parlament.

El descrèdit de la política s’estén entre els ciutadans que veuen com no s’adopten decisions en favor de la majoria, mentre que la càrrega impositiva en augment es destina a tapar forats de la mala gestió o a afavorir aquells sectors que han generat la crisi actual. El comportament dels governants està molt lluny de ser exemplar: a les excursions de dos consellers al parc natural de Cabrera s’afegeixen les repugnants fotografies dels conseller Delgado.

Per a Esquerra Unida dos són els temes que haurien de centrar el debat d’avui, en primer lloc la crisi econòmica, adoptant un “full de ruta” que estableixi objectius a mitjà termini per a sortir d’aquesta situació, mentre s’adopten mesures immediates per fer front a les necessitats més urgents dels sectors socials més febles. En segon lloc un pla de lluita contra la corrupció i l’aprovació de mesures polítiques i econòmiques contra els corruptes, col·laborant de manera estreta amb els òrgans judicials encarregats de la sanció penal.

L’any i mig de govern de Bauzà ha servit per deixar de banda totes les promeses electorals, aplicant el “programa ocult” del PP que no s’havia sotmès a l’electorat. La manca de criteri i la improvisació permanent ha estat la seva característica més acusada, el fet que una conselleria tant important com la de salut hagi tengut tres responsables n’és un exemple. L’establiment d’un seguit d’imposts que gravaran el consum i perjudicaran l’economia és una mostra de com es promet una cosa i es fa exactament la contrària.

Tampoc han resultat efectives les mesures de regeneració i el famós codi ètic de Bauzà, ens trobam en què la portaveu parlamentària del PP està implicada en el cas Over, així com el president del Parlament, el poderós exconseller José Maria Rodríguez s’apressa a tornar a presidir el PP de Palma, tot i les seves responsabilitat en l’etapa més negra de la corrupció. El mateix president no ha pogut explicar els negocis privats que interfereixen amb el seu càrrec institucional.

Per a Esquerra Unida si el president Bauzà no es capaç de presentar  una proposta raonable de sortida de la crisi amb objectius concrets i quantificables, si tampoc és capaç de regenerar el seu partit, d’establir mecanismes rigorosos per combatre la corrupció i d’exigir un comportament ètic dels membres del Govern, hauria de presentar la seva dimissió i convocar noves eleccions anticipades. El poble de les Illes Balears no es mereix un govern incapaç que no compleix cap de les promeses electorals.

Share This