Amb aquesta mesura el Govern vol dissuadir els ciutadans que reclamen els seus drets


rentys_336El Govern té previst introduir per llei una multa sobre els contribuents que reclamin davant la Junta Superior d’Hisenda de Balears per no està d’acord amb els imposts o sancions tributàries que se’ls apliquen. Aquesta mesura tracta de dissuadir els ciutadans i evitar que reclamin el que considerin que són els seus drets. La mateixa Junta Superior, davant la que s’ha de plantejar la reclamació, pot decidir, segons el seu particular criteri, que el ciutadà no té raó i aplicar-li una multa que podria arribar a ser de 3000 euros. Sorprenentment no és un òrgan judicial el que pot sancionar als ciutadans “molestos” sinó un òrgan administratiu depenent del Govern balear. Segons el Govern, aquesta norma vol “evitar abusos” i l’aplicaran quan observin “temeritat i mala fe” per part dels ciutadans. No expliquen quins són els criteris que aplicaran per a jutjar aquestes conductes que consideren tant nocives, però queda molt clar que estan disposats a evitar les denuncies dels ciutadans que creguin vulnerats els seus drets, als que poden sancionar a voluntat per tal d’evitar reclamacions. Al ciutadà només li queda l’opció de callar i pagar.

La deriva autoritària del PP està arribant a uns límits inconcebibles. Si ja venien utilitzant els cossos policials al seu servei per a evitar protestes ciutadanes i afegien les sancions administratives als que s’atrevien a qüestionar les seves polítiques, ara tracten d’evitar reclamacions econòmiques amb aquesta amenaça que vulnera de manera flagrant els drets dels ciutadans a reclamar front als abusos de l’Administració.

El PP, en contra de totes les promeses electorals s’ha dedicat a apujar tot tipus de taxes i imposts. En molts casos els nous tributs són de dubtosa legalitat i afectaran greument el consum i l’economia de les famílies, al mateix temps que perjudiquen la competitivitat de les empreses. El Govern, amb raó, espera que es pugui produir un allau de reclamacions i per a evitar-ho no se li ocorre altra solució que amenaçar els ciutadans amb la imposició de multes arbitràries.

El PP sembla decidit a aturar les protestes ciutadanes de la manera més autoritària, als que protesten al carrer càrregues policials i multes administratives, als que volen reclamar als jutjats imposició de taxes judicials abusives, als que reclamen els seus drets davant a l’administració tributària, sancions que decidirà aquesta mateixa administració. El PP vol una ciutadania emmordassada i silenciosa, però no ho aconseguirà, cada vegada són més els sectors que no accepten les imposicions antidemocràtiques i aquest clam anirà en augment fins que els obligui a rectificar.

Esquerra Unida exigeix del Govern i del grup parlamentari del PP la retirada d’aquesta proposta aberrant del projecte de llei que, en el cas de ser aprovada tal com es planteja, hauria de ser recorreguda davant el Tribunal Constitucional.

Share This