El passat cap de setmana es va celebrar a Madrid la Xª Assemblea Federal d’Izquieda Unida-Esquerra Unida, amb ample representació d’EU de les Illes Balears i Pitiüses. El lema de la convocatòria –“Transformar la mobilització en organització, la rebel·lia en alternativa, l’alternativa en poder”- és el més adient per afrontar aquesta època de crisi-estafa que afecta el 99% de la població en tots els àmbits de la seva vida quotidiana: treball, vivenda, sanitat, educació, medi ambient, drets socials elementals…

Les polítiques neoliberals dels darrers anys han beneficiat –com no podia ser d’una altre manera- els més poderosos i els especuladors. Ningú no discuteix ja que un exigu 1% de la població és el gran vencedor d’aquesta etapa caracteritzada per la bombolla Inmobiliaria, la desregulació dels mercats, l’economia especulativa i el frau fiscal i la centralització de les decisions econòmiques en la troika (Banc Central Europea, FMI i Comissió Europea).

L’Assemblea ha denunciat la “Dictadura del capital” que entrega la sobirania popular i els interessos generals a unes institucions supraestatals als servei exclusiu dels interessos especulatius. Els efectes més evidents d’aquest procés són les retallades que els governs estan aplicant sota l’excusa de que són inevitables per tornar als nivells de benestar anteriors a la crisi. Aquestes retallades, anomenades descaradament “reformes estructurals” beneficien únicament els interessos de les grans empreses i oligopolis. És més, les retallades, les reformes laborals de 2010 i 2012 i totes les polítiques econòmiques i fiscals encaminades, suposadament, a posar fi a la crisi, el que han fet és augmentar la precarietat laboral, la desigualtat ciutadana i el dèficit democràtic, a la vegada que augmentava el compte de resultats de les grans empreses beneficiades per les retallades i les privatitzacions.

Els drets universals que creiem assegurats –educació, sanitat, dependència, vivenda, expressió…- són posats en qüestió per les institucions que, en teoria, els haurien de garantir.

Quan PP i PSOE varen pactar el 2011 la reforma exprés de l’article 135 de la Constitució, que establia prioritari el pagament al deute dels bancs sobre la despesa social, ja es va fer evident que calia una força política i social que proposés una rebel·lió democràtica i ciutadana per parar el procés d’expropiació dels nostres drets adquirits.

La rebel·lió ciutadana proposada per IU té com a objectiu disputar l’hegemonia política al bipartidisme i anteposar els interessos de la societat als interessos dels grans bancs. Sempre des de la convicció de que són possibles i necessàries polítiques econòmiques i socials alternatives, i que no s’ha de caure en el fatalisme, alimentat pels medis de comunicació del sistema, de que la crisi és com una grip que algun dia passarà.

És possible implementar mesures fiscals justes i progressives; és possible crear una banca pública; és possible assegurar en la llei i en els fets els drets inalienables a la salut, l’educació i la dependència sense haver de recórrer a la privatització; i és possible garantir per llei i en els fets el dret constitucional a la vivenda. Només cal voluntat política i una força política i social amb voluntat d’aplicar aquestes mesures.

El Bloc Social i Polític que proclama la Declaració final de l’Assemblea està destinat a discutir l’hegemonia neoliberal, i per això s’ha de lluitar des de les institucions i també des del carrer per obrir camí a un Procés Constituent que canviï les estructures, aquesta vegada a favor del 99%.

En aquest context, Esquerra Unida d’Eivissa i Formentera vol formar part d’aquest Bloc que ha de representar una alternativa viable i veritable. Esquerra Unida a les Pitiüses –que tindrà un/-a representant al Consell Polític Federal d’IU- estarà al carrer al costat d’altres organitzacions polítiques, sindicals i socials defensant el que és nostre, els nostres drets, les nostres esperances i la nostra dignitat.

Elva Alonso, Mª Angeles Vega, Artur Parrón

Delegades i delegat d’EU d’Eivissa i Formentera a la “X Asamblea Federal de IU”

Share This