El Vicepresident del Govern balear afirma que l’increment d’imposts incentivarà l’activitat econòmica

Manel Carmona article gener 2013Quan Zapatero va començar a desvariejar, la passada legislatura, afirmà que la reducció d’imposts era una mesura d’esquerres. Com era “una mesura d’esquerres”, segons ell, va reduir la fiscalitat dels poderosos, seguint amb la política que havia posat en marxa Aznar. Quan va esclatar la bombolla immobiliària (un esclat que no havia previst i una bombolla que no havia aturat) i es reduïren els ingressos públics va recórrer a augmentar els imposts més injustos però més fàcils de recaptar, augmentant l’IVA. El PP, fidel a les seves teories de reducció de la fiscalitat, es va manifestar en contra i afirmà que la mesura portaria més crisis ja que reduiria la capacitat de consum i la competitivitat. No li faltava la raó en aquest cas al PP, però li ha faltat coherència.

Quan el PP arriba al govern es desdiu de tot el que havia dit i, en un cas de travestisme polític sense precedents, apuja aquells imposts que havia dit que reduirien i practica, amb més intensitat, les polítiques que havia iniciat Zapatero. El resultat és el que havien pronosticat al seu moment: un empobriment generalitzat de les capes populars i mitjanes, la desaparició d’empreses i la destrucció de llocs de feina. Això és així encara que ho vulguin maquillar aprofitant enganyosament les dades de l’atur registrat (el mes de desembre es va reduir l’atur registrat al mateix temps que el nombre d’inscrits a la Seguretat Social, ja que la gent emigra o deixa d’apuntar-se al SOIB).

Ni el PSOE ni molt menys el PP han fet res per a combatre el monumental frau fiscal, ni per augmentar la pressió sobre les grans fortunes. El govern Rajoy arriba a l’extrem d’inventar-se un tribut de tipus impositiu zero sobre la banca, per tal d’evitar que les Comunitats Autònomes puguin treure recursos amb fiscalitat sobre la banca. Amb aquesta política es redueixen dràsticament els ingressos al mateix temps que l’endeutament tapa els forats d’una gestió nefasta i desvergonyida del sector financer. Com han estat incapaços de recaptar en els sectors especulatius, augmenten la pressió sobre els consumidors i les empreses productives.

El Govern balears ha arribat més lluny que qualsevol altre del seu mateix partit i s’ha inventat uns suposats imposts “verds” (desprès de la ferotge campanya que feren contra l’ecotaxa!) amb un intent desesperat d’obtenir recursos esprement els de sempre. No saben com ho faran, no han fet el reglament, ignoren a quantes empreses afectaran, no tenen ni idea del que es pot recaptar, però ja els han incorporat a la llei de pressuposts. El Vicepresident del Govern, Josep Ignasi Aguiló s’ha despenjat amb unes declaracions autènticament marxistes (de Groucho), afirmant que aquest augments dels imposts “incentivarà l’activitat econòmica”, una afirmació que va radicalment en contra de la lògica i de la que havia estat la política històrica de PP. Aguiló veu (què Santa Llúcia li conservi la vista) una situació econòmica que va millorant. No li importat que hi hagi menys ocupació, menys empreses i menys autònoms que mai, ell afirma sense immutar-se que s’ha de continuar amb la mateixa política que ens ha portat al desastre.

Especialment “brillants” ha estat amb la creació de l’impost que ha de gravar les empreses de rent a car, ja han aconseguit que 200 empreses es traslladin a altres comunitats, amb la qual cosa no només no se’ls podrà cobrar el nou impost autonòmic, sinó que faran que els ajuntaments deixin d’ingressar uns 4 milions d’euros de l’impost de circulació dels vehicles que deixaran d’estar registrats als seus municipis.

 

Manel Carmona, Coordinador d’Esquerra Unida de Balears

Share This