Fa lleis a mida per a protegir els seus interessos

El Govern Bauzà acaba d’aprovar un projecte de llei per a fer més opaca l’administració, eliminar controls i permetre activitats econòmiques fora de control, del membres del Govern. Aquest és un comportament que es sembla molt a les pràctiques de Berlusconi, que canviava les lleis sempre que es comprovava que havia incorregut en comportaments il·legals.

En un moment en què la ciutadania està cada vegada més allunyada de la política, en que els escàndols de corrupció es troben a l’ordre del dia, on les sospites de tractes de favor cap determinades empreses o entitats fan que sigui més necessari que mai la transparència i el control democràtic de l’acció dels governs, Bauzà decideix fer tot el contrari i optar per una administració més opaca i menys supervisada.

Bauzà va guanyar les eleccions enganyant l’electorat sobre, entre moltes d’altres coses, la seva aposta contra la corrupció. Cada vegada està més clar que la prohibició de que persones imputades figuressin en les llistes electorals no era més que una operació de màrqueting i una manera d’eliminar candidats molestos. En cap moment Bauzà ha fet res per aclarir la trama corrupta del seu partit i s’ha limitar a suspendre de militància al que estiguin immersos en procediments judicials avançats.

Bauzà es nega a donar informació sobre els seus negocis i manté activitats incompatibles amb el seu càrrec. Ja coneixíem la seva manera d’actuar encarregant informes a mida als seus subordinats, ara fa una passa més i determina que els controls sobre el patrimoni o la compatibilitat dels alts càrrecs es facin directament per persones nomenades pel propi Govern, per tal d’evitar la possibilitat que un control independent pugui posar entrebancs a les seves activitats econòmiques.

Bauzà no en té prou amb això, sinó que elimina l’avaluació de les operacions que superin els 5 milions i suprimeix la publicitat en contractes subvencions o convenis.

Per a EU és evident que no podem esperar una regeneració del PP, un comportament democràtic, el respecte a les normes o la transparència en l’acció de govern. L’ombra de la corrupció en el PP és allargada i abasta tota l’estructura, com ho demostra el cas Bárcenas de pagament de sobresous procedents d’obscures donacions per a la cúpula estatal. Davant d’això és necessari extremar la transparència i els controls democràtics, tot el contrari del que fa el govern Bauzà. La ciutadania ha de reaccionar d’una manera vigorosa davant aquesta nova mostra d’obscurantisme, exigint el manteniment i millora dels instruments de fiscalització pública, desplaçant del poder de manera democràtica a uns governats que conceben l’Administració com un “cortijo” particular.

Share This