aeropuerto-menorcaLa pretensió del Ministeri de Ministeri de Foment de limitar el descompte de resident per als ciutadans de les Illes Balears suposa una nova punyalada al conjunt de la població de Menorca, tant als ciutadans de forma individual com a qualsevol sector econòmic menorquí.  Malauradament no és nova aquesta intenció, ja fa temps que el Partit Popular juga a tirar de tant en tant globosondes per veure la reacció que origina, ja sigui en les institucions de les illes com en la societat en general. Tampoc ens ha d’estranyar aquesta estratègia ja que el PP no és un partit que filosòficament cregui amb els serveis públics en general ni tampoc amb la responsabilitat de l’administració pública en garantir-los.
El que està clar és la seva voluntat de reduir la despesa que els origina anualment cobrir aquests imports. I ara el que estan pensant és com. Si reduint el descompte percentualment, limitar els imports absoluts en funció dels viatges o del preu final, etc.
 
Convé recordar que el criteri d’aplicar un descompte pels residents sempre ha estat considerat per Esquerra de Menorca – Esquerra Unida com una mal menor, una mena de parxe, que mai solucionaria el vertader problema dels increments de preus que se’n anat donant cíclicament. EM – EU sempre, i no com altres, ha defensat unes tarifes fixes i socials al marge del descompte de resident que, com a molt només es podrien incrementar en base a l’IPC.
Entre altres coses perquè el descompte només afavoreix, i ja veiem com, als residents a les illes però penalitza de forma clara als possibles visitants que no viatgin a Menorca a través de xàrters o paquets concertats.
 
També convé recordar com es produeix l’augment del descompte de resident fins al 50 % actual. La victòria del PSOE en les eleccions generals de 2004 i l’anunci realitzat a Menorca pel nou president Zapatero en les seves vacances d’estiu, d’augmentar el descompte de resident fins al 50 %. Evidentment era millor açò que no res però a la llarga no va servir per res perquè paral·lelament a l’increment anual del percentatge del descompte de resident també anava pujant el preu dels bitllets degut a diversos factors (taxes, combustible, etc.).
El temps ha deixat clar que el descompte de resident per si mateix no és cap solució però mitiga d’alguna forma el preu absolut, que sí han de pagar els no residents. Ara el Ministeri no tan sols no soluciona els problemes que tenim sinó que encara els empitjorarà. I tot açò passa al mateix temps que anuncien importants reduccions en els preus dels trajectes amb els AVE.
 
Des d’Esquerra de Menorca reiteram, un cop més, que els partits majoritaris quan governen s’obliden de Menorca, i de les illes en general. Promeses i promeses incomplides. Han de tornar a repetir de nou la cançoneta que el nostre espai aeri ve a ser el mateix que les carreteres o vies fèrries de la península ? I després s’estranyen de la desafecció de les perifèries respecte del concepte d’estat Espanya ?
 

EM-EU exigeix que s’elimini ja el descompte de resident a canvi d’una tarifa social digna, però que mentre açò no sigui així que es mantengui el 50 % actual.

Share This