Exigim el referèndum d’autodeterminació i l’alliberament dels joves presos i l’anul·lació del judici militar

sahara0113EU es solidaritza amb la lluita del poble sahrauí, contra l’ocupació marroquína i per la llibertat i l’autodeterminació. El poble sahrauí pateix des de fa 37 anys l’ocupació il·legal per part del l’exercit i l’Estat del Marroc, que incompleix reiteradament l’exigència de l’ONU de celebració d’un referèndum d’autodeterminació amb garanties i supervisió internacional.
 
La comunitat internacional, començant pel govern espanyol com a potència colonitzadora, ha abandonat a la seva sort als refugiats sahrauís i als que romanen als territoris ocupats. Més enllà d’alguna declaració retòric, no hi ha pressions reals sobre el Regne de Marroc per tal d’obligar-lo a complir la legalitat internacional i respectar els drets humans.
 
Pel proper dia 1 de febrer està prevista la celebració d’un judici militar,  per part de l’exèrcit d’ocupació contra, 23 joves sahrauís que participaren el mes d’octubre de 2010 en el campament de Gdeim Izik, situat a les afores de la ciutat ocupada d’El Aaiun, per protestar contra les condicions de vida inhumanes de la població, campament que fou desmantellat de manera violenta per l’exèrcit marroquí.
 
EIU reclama l’alliberament immediat dels 23 joves lluitadors per la llibertat i l’anul·lació del judici militar. Al mateix temps exigeix del govern espanyol i de la UE una postura més decidida  de rebuig de l’ocupació marroquina i d’exigència del referèndum d’autodeterminació. En aquest sentit celebram la iniciativa, a proposta de l’eurodiputat d’IU Willy Meyer, d’un grup d’eurodiputats representants de 13 països i 4 grups parlamentaris europeus, d’adreçar-se a l’Alta Representant de la Unió per Assumptes Exteriors i Política de Seguretat, Catherine Ashton, que intervenga urgentment per aturar la decisió del govern del Marroc de celebrar un judici militar contra els 23 presoners polítics sahrauís del campament de Gdeim Izik i demanant l’alliberament de tots els presos polítics sahrauís.

Share This