billets avioSembla difícil que les coses en matèria de transport aeri vagin a pitjor. Però la realitat, malauradament, ens ho confirma. La darrera notícia la tenim en l’adjudicació del Ministeri de Foment a Air Nostrum del servei de transport aeri per cobrir els trajectes entre Menorca i Madrid. Si la informació és exacta estaríem davant una nova pressa de pèl per part del Ministeri de Foment i d’aquells que el defensen. Només així es pot entendre voler vendre com a una bona notícia l’establir una tarifa per a residents de 159 € l’anada i tornada amb la capital. I ho volen disfressar explicant que la companyia podrà establir tarifes més econòmiques de fins a 80 € l’anada i tornada. Açò sí, a canvi que també puguin incrementar fins a un 25 % la tarifa base. És a dir, que en realitat no estem davant un paquet més econòmic integral perquè es compensarà venent bitllets més cars. I ens demanam, quants bitllets barats posarà la companyia a la venta ? I quants amb l’increment del 25 % sobre el preu base ? Quins criteris utilitzarà la companyia per crear aquests paquets ? Però si amb açò no en teníem prou resulta que el preu base per a no residents, és a dir aquell que utilitzaran la gran majoria de la gent que faci el trajecte Madrid – Menorca, tindrà un preu de sortida de 289 € (anada i tornada), tarifa infinitament superior a la qual ofereix ara mateix la low cost Ryanair. És clar que la diferència entre preu i qualitat de les dues línies és totalment desproporcionada. Per tant, desaprofitam novament una oportunitat per incentivar el turisme nacional, aquell que no viatja mitjançant paquets turístics integrats. Perquè, quina família de 4 persones vindrà a Menorca a passar una setmana quan únicament amb el preu del transport ja ha de pagar quasi 1.200 € ?

Esquerra de Menorca considera que el Ministeri de Foment, i el partit el que sustenta, un cop més, no tenen cap sensibilitat cap a les illes. Han perdut l’oportunitat de canviar d’estratègia i aplicar una nova fórmula que seria la d’establir un únic preu universal per a tots (residents i no residents). Ens diran immediatament que açò incrementaria, per damunt de l’aprovada, la tarifa mitja a aplicar. Idò aquí és on es veu la voluntat de resoldre, no un problema, sinó dos. El de les connexions aèries entre Menorca i Madrid i el de incentivar l’arribada de turistes nacionals. Però açò, evidentment, necessita un esforç econòmic molt superior del que fa el Ministeri de Foment amb els 1.2 milions d’€ anuals.
Si amb açò no en teníem prou, a la companyia Ryanair li ha faltat temps per anunciar la suspensió automàtica de tots els vols amb Madrid a partir del 19 de febrer i fins al dia 31 de maig, així com també a partir d’octubre, deixant al carrer a centenars de menorquins que ja havien comprat els seus bitllets. A més, amb l’agreujant que durant dues setmanes (fins a l’inici de les operacions d’Air Nostrum) no hi haurà connexió directa amb Madrid. Molt bé pel Ministeri de Foment per no haver previst aquesta incidència.
Realment està satisfet el Sr. Alejandre amb aquesta declaració ? És açò el que esperàvem els residents a Menorca ? Realment sortim guanyant amb aquesta declaració que ens deixa bitllets molt molt més cars que els actuals ?
Però tot açò, encara s’ha vist agreujat per la confusió que provoquen distintes afirmacions de representants del Ministeri de Foment, sobre els criteris per aplicar el descompte de resident. A pesar d’aquestes declaracions contradictòries de ministres, consellers i del president balear, sembla més que probable que s’aplicarà un límit màxim al descompte. L’excusa, com no podia ser d’altra manera, és que els illencs viatjam en primera classe i compram bitllet massa cars. Ara resultarà que hem viatjat per damunt de les nostres possibilitats.

Share This