EU rebutja la implantació d’aquest “innovador” programa, que, en la nostra opinió, adoctrina en el capitalisme més ferotge i competitiu, va en la línia de l’educació mercantilista i elitista de la LOMCE i esdevé un clam al neoliberalisme.


foto icapeICAPE (Pla Integral d’Impuls de les Capacitats Emprenedores), s’implanta des de les primeres etapes educatives. 1.510 alumnes de les Illes hi estan participant, des d’aquest novembre, distribuïts en 46 grups: 4 d’Infantil, 12 de Primària, 20 de secundària i 10 d’FP.


L’àrea d’educació d’EU afirma que no és un programa educatiu, sinó un curs adoctrinador: no educa en solidaritat, ni en coparticipació ni en les bones pràctiques empresarials, sinó més aviat en la competència agressiva, el lideratge, l’especulació i el consumisme. No és possible que en un moment, com el que vivim, de corrupció de les elits empresarials i d’explotació sobre els treballadors, la Conselleria d’educació fomenti els rols d’explotació i frau entre els nins, ensenyant-los a ser “mandones y directivos” i, “lo más importante”, fer de “tesorero”, el que “se ocupa del dinero”. Potser el que volen és estendre les seves pràctiques fraudulentes entre tota la població? 


Recordam al Conseller Bosch que el nostre sistema educatiu ha estat basat, fins que ha arribat ell, en formar les persones per a ser ciutadans i ciutadanes amb valors, coneixements i ser crítics; que construeixin una societat justa i cohesionada; i que es puguin valer per sí mateixos per la força del seu treball, no de l’especulació econòmica.


Denunciam, a més, l’obscurantisme del pressupost del programa, desconegut fins ara, i que es faci en col•laboració amb una entitat financera com La Caixa, i no amb una banca ètica. 


Volem saber retribucions i formes de contractació per part de la Conselleria dels professionals “emprenedors” o “empresaris d’èxit” que entraran a les aules de la nostra Comunitat i ensenyaran com fer doblers als nostres infants i adolescents. Alertam també sobre el repagament que s’exigeix a l’alumnat que hi participa (per la premsa, ens hem assabentat que hi ha un cost de repagament de 4 € a cada alumne/a de Santa Mònica, escola catòlica i concertada, “ideal” pel Conseller Bosch per fer-se la foto de presentació del programa).


El repagament necessari per iniciar les activitats farà, a més, que els centres públics no puguin, d’entrada, “beneficiar-se” d’aquest programa, finançat per tots, a causa de la situació econòmica de gran part de les famílies i, per tant, sigui ja un programa pensat per perpetuar les diferències de classes socials, ensenyant  a una part de la població com fer negoci sobre la plusvàlua dels treballadors i l’especulació en la compra de matèries primeres. 


EU demana a Onofre Ferrer, director general d’Innovació, que faci públic immediatament el pressupost del “Pla integral d’impuls a les capacitats emprenedores en educació”, i sol•licitam als equips directius i d’orientació dels 26 centres de les Illes que han acceptat formar part del programa pilot que l’anul•lin i no deixin entrar la FAES dins les aules Balears amb la disfressa de la recuperació econòmica.

Share This