chavez-viveEl president de la república Bolivariana de Veneçuela, Hugo Chávez, morí ahir al no poder superar el càncer del que havia estat intervingut diverses vegades.

Davant aquest fet luctuós, EU vol manifestar públicament la seva condolença als pobles de Veneçuela per la mort del dirigent carismàtic que més a fet, des de finals del Segle XX fins ara, per a millorar les condicions de vida dels seus conciutadanes. Chávez ha democratitzat Veneçuela, ha donat veu al exclosos del sistema i ha practicat una política social que ha reduït extraordinàriament la pobresa i ha estès la sanitat pública, l’educació i la cultura. Chávez també ha dut a terme una gran política d’habitatge i de subvenció dels productes de primera necessitat.

La Veneçuela que deixa Chávez és molt diferent de la que es va trobar. En aquest país ja no dominen les oligarquies, sinó que el poble ha assolit el control del seu destí, els grans recursos petrolífers del que disposa el país ja no estan al servei de la classe dominant sinó que s’utilitzen en favor de l’interès públic de la majoria.

El president Chávez és un referent no tan sols per al seu país sinó pel conjunt d’Amèrica Llatina, especialment per aquells països –que cada vegada són més- que han decidit trencar amb l’imperialisme i les oligarquies econòmiques i posar els recursos al servei de la majoria. En aquest sentit, també és un exemple per a l’Europa desnortada que està aplicant receptes neoliberals que estan empobrint la majoria de la població. A Amèrica Llatina també patiren aquest tipus de receptes econòmiques que han sabut abandonar i practicar unes polítiques radicalment diferents que afavoreixen les majories.

La Veneçuela bolivariana d’Hugo Chávez també ha jugat un paper molt important en l’àmbit regional amb acord amb els països de l’àrea que també han decidit sostreure’s de la tutela dels EEUU oi dels organismes econòmics mundials. Especialment productiva ha estat la relació amb Cuba que, a més de mitigar els efectes del bloqueig criminal contra aquella illa, ha permès una millora espectacular de la salut a Veneçuela.

Els successius mandats de Chávez no han estat fàcils, el seu enfrontament amb els poder econòmics dominants el portaren a patir un colp d’estat i tot tipus de pressions i campanyes difamatòries al seu país i a bona part del món. L’Estat espanyol no ha estat aliè a les campanyes contra Chávez: recordem la “comprensió” amb el colp d’estat que el va apartar momentàniament del govern per part del govern Aznar i de la gran majoria de la premsa espanyola. Recordem també la lamentable, inoportuna i ml educada intervenció del rei d’Espanya.

Resulta sorprenen veure com des del nostre país i la resta d’Europa es qüestiona la qualitat democràtica de les victòries electorals de Chávez o se l’arriba a qualificar de dictador. En realitat mai hi havia hagut a Veneçuela una situació tan democràtica, com certifiquen tots els observadors internacionals. En un moment en què vivim un descrèdit generalitzat de la política reconforta veure com a Veneçuela participa més del 80 de la població en les eleccions (anteriorment la participació a penes superava el 50%) i de manera molt majoritària voten el partit de Chávez any rere any.

EU està convençuda que el poble de Veneçuela, tot i la pèrdua d’un dirigent excepcional, continuarà amb el camí traçat i no farà cap passa enrere.

Share This