Dijous 28 de març, a les 19:30 es presenta a Sputnik (Via Portugal, 22 de Manacor) el llibre “Aurora Picornell. Escrits 1930-36, i altres veus a Mallorca en defensa de les treballadores”.

 

aurora picornell foto webS’ha publicat amb la col·laboració de la Fundación de Estudios Marxistas i la Fundación Europa de los Pueblos, del Partit Comunista i d’Esquerra Unida, respectivament.

 

El llibre recull més de 50 articles d’Aurora Picornell, la més estimada dirigent comunista mallorquina, començant pel seu primer article, publicat a la revista Ciutadania, del Partit Republicà Federal, quan Aurora tenia 17 anys, i acabant per la declaració davant el jutge militar, el setembre de 1936. Coordina l’edició Josep Quetglas, amb introduccions de Manel Carmona, Coordinador d’EU de les Illes Balears; Conxa Calafat, co-coordinadora d’EU a Palma; i el mateix Josep Quetglas.

 

Aprofitant l’avinestesa, Esquerra Unida de Manacor organitza una taula rodona amb la participació de Conxa Calafat, membre de la direcció d’Esquerra Unida i el Partit Comunista; Cati Ginard, secretària comarcal de CC.OO, Antònia Matamalas, presidenta de Dones de Llevant; Francesca Mas, del Lobby de Dones i primera directora de l’Institut Balear de la Dona i Magdalena Jaume, membre d’Esquerra Unida.

 

Els articles d’Aurora Picornell, alguns signats amb el pseudònim ‘Amanecer’, s’acompanyen d’escrits d’altres lluitadores obreres, com les germanes Maria, Antònia i Magdalena Pascual, Pepita Torm, Francisca Enseñat Bauzà, Joana Lladó Font, Maria Jordà, Maria Llabrés Llompart, i de tantes altres treballadores anònimes, comunistes, socialistes, anarquistes, en defensa de les dones, contra el feixisme, contra l’explotació, contra la guerra. Dones que anaven construint, durant la nostra República, una Mallorca que els senyors van impedir. Llegir aquests articles avui en dia, demostren la seva vigència i actualitat i que encara queda molt per lluitar. Aurora Picornell fou afusellada al 1937 pels feixistes al Cementiri de Porreres.

 

cartell acte aurora picornell 28M

Share This