Juanmi Gomila, coordinador insular d’EM-EU, i Antonia Vilchez han presentat avui la campanya “Govern dimissió. Hi ha alternativa” i han comentat les darreres dades l’EPA.

eu-em-290413 

EU-EM valora com a desastrosa i catastròfica les dades de l’EPA , referents a l’atur a l’estat espanyol, més de 6 milions d’aturats (més de 27% d’aturats/es); més de 1.7 milions de famílies on tots els seus membres es troben en atur; més d’un 57 %  (75% en menors de 19 anys) d’atur juvenil i joves que emigren – allò que el govern central anomena “mobilitat exterior”-; i  al voltant d’un 22% de pobresa. Les successives reformes laboral (començant per la del govern Zapatero) ha destruït i ha facilitat l’acomiadament de treballadors i treballadores, no ha generat llocs de feina ni tant sols de precaris. Més de 3.000.000 d’aturats que es troben en aquesta situació més d’un any, s’han destruït més de 320.000 llocs de feina aquest trimestre, després d’un any de la reforma laboral del PP, l’atur ha augmentat un 10% els aturats de llarga durada en un 21% i s’han destruït 800.000 llocs de feina. Mentrestant, segons la comptabilitat nacional els beneficis empresarials creixen més i més de pressa que a la resta d’Europa.

 

Per altra banda, tenim 185000 milions d’euros de fondos compromesos per  el rescat de la banca (60000 milions d’aquests son per transferència directa), és a dir , es garanteix a la banca poder cobrar el deute a costa de les retallades socials i a la vegada es privatitzen sectors públics.

 

Juanmi Gomila denuncia que “el PP no va dir que les retallades portarien més atur, més recessió i més sofriment , tampoc digueren que s’entregaria el govern a la Troica, que és qui veritablement mana a l’estat espanyol, tampoc digueren que baixarien salaris, convenis, pensions o que caminarien directament a la privatització de la sanitat i l’educació.  A les Illes Balears tenim el mateix atur que Hondures, un país en vies de desenvolupament”

 

A la crisi econòmica s’afegeix la corrupció, per la qual cosa Gomila afirma que “vivim una crisi de la democràcia, del sistema nascut de la transició on a resultes d’un acord entre PP i PSOE, sense consulta a la ciutadania es modificà la constitució espanyola,  llevat per a garantir el pagament d’una deute que afecta a tots els ciutadans. S’ha consagrat tot el poder a la troika, actuant en contra dels interessos i benestar dels ciutadans de l’estat espanyol; el govern no governa. En definitiva, ens trobam davant d’una situació d’emergència , no hi ha estat , no hi ha economia , no hi ha família que ho  resisteixi.”

 

Per tot això, Esquerra de Menorca Esquerra Unida presenta la campanya “Hi ha alternativa” per conscienciar la ciutadania que l’austericidi té remei.

 

EM-EU presenta una bateria de propostes dividides quatre grans marcs de treball:

Econòmiques:

         Banca pública, . Reforma fiscal progressiva. Combatre el frau fiscal.

         Auditar la deute rebutjar la deute il·legítima. Que el banc central europeu financi-hi  als estats i a programes d’inversió pública .

         Recuperar empreses privatitzades. Invertir en sectors estratègics.

Públiques i medi ambientals:

         Prioritat de la inversió en pensions, atur i serveis públics.

         Educació pública , laica i de qualitat. Sanitat pública, universal i de qualitat.

         Revaloritzar les pensions. Jubilació als 65. Fomentar la creació de treball juvenil.

         Canvi cap a un nou model productiu sostenible.

Socials:

         Derogar la reforma laboral. Pla d’ocupació per aturats sense subsidis .

         La vivenda un dret. Prou desnonaments. Dació en pagament retroactiva i lloguer social.

         Renta bàsica per a persones sense ingressos. Política de preus que garanteixi la qualitat alimentària.

Democràtiques:

         Reforma de la llei electoral. Més participació: ILP, referèndums, consultes populars.

         Referèndum monarquia o república  ja!

         Davant el cop dels mercats i el frau democràtic, proposem un procés constituent per a garantir la sobirania de la majoria d ela ciutadania .

En resum, Juanmi Gomila afirma que “les polítiques neoliberals del govern del PP ens condemnen a la misèria i els poder econòmics davant els quals el Govern és tant submís ha decidit que l’estat espanyol s’empobreixi, que no produeixi i que competeixi baixant salaris. Volem un estat productiu i solidari, amb bons serveis públics i un repartiment de la riquesa de manera justa. Volem construir un lloc millor per a viure entre totes i tots i per a totes i tots. Per  açò exigim la dimissió d’aquest govern i la convocatòria d’eleccions.”

Cartel Baleares Cat Hi ha alternativa

Share This