EU DÓNA SUPORT LA VAGA GENERAL D’EDUCACIÓ DEL 9 DE MAIG I ANIMA A TOTA LA COMUNITAT EDUCATIVA A SECUNDAR-LA COM A RESPOSTA UNITÀRIA CONTRA LES RETALLADES I DAVANT LES CONTRAREFORMES EDUCATIVES QUE VOL IMPOSAR EL PP

A Palma comptarem amb la presència de l’Eurodiputat Willy Meyer, representant a Europa d’EU-IU pel Partit de l’Esquerra Europea a la manifestació convocada a les 18.00h.

 

educació no es ven

El proper 9 de maig representants de tots els sectors de la comunitat educativa (mares i pares, estudiants i professionals de l’educació) han convocat una vaga general educativa per mostrar el seu rebuig unànime als atacs sistemàtics que està patint la nostra educació pública, mitjançant unes polítiques centrades en brutals retallades pressupostàries que superen ja els 5.000 milions d’euros, i que tenen com a objectiu encobert el desmantellament de servei públic educatiu, únic garant real del dret universal a l’educació en condicions d’igualtat.

 

Se suma a l’obstinació del ministre Wert, encoratjat pel lobby eclesiàstic per seguir endavant amb el projecte de LOMCE (Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa), el revés rebut recentment des del Consell d’Estat, el seu dictamen diu, entre moltes objeccions sobre aspectes centrals, que ni es necessita una nova llei d’educació per aplicar els canvis que es pretenen introduir, ni és de rebut plantejar-la sense un ampli acord amb el conjunt de les forces polítiques i socials.

 

Des d’Esquerra Unida entenem que l’aplicació de les mesures que es recullen en l’Avantprojecte de LOMCE suposaria el final del model d’educació pública que s’ha anat conquerint durant dècades, i la seva substitució gradual per un sistema educatiu mercantilitzat; la qualitat tornaria a estar íntimament relacionada amb el poder adquisitiu de les famílies.

 

La LOMCE pretén estendre i potenciar territoris escolars reservats a l’elit, excloent a les filles i els fills de la classe treballadora a l’hora d’accedir a determinats nivells i centres educatius. El mateix batxillerat suposaria importants despeses que no tota la ciutadania podrà pagar, per no parlar dels augments, que ja estem patint, de les taxes universitàries o els desorbitats preus de màsters i cursos de postgrau.

 

Les revàlides, l’elecció obligada d’itineraris segregadors a edats primerenques, el control extern del que cal aprendre / ensenyar, o l’absència de participació democràtica en la gestió dels centres educatius suposarien, sense cap dubte, un altre atac sense precedents a la igualtat i a l’equitat en educació.

 

També es volen potenciar centres de diferents nivells segons els contextos socioeconòmics, fomentant l’especialització i “excel·lència” d’uns en detriment d’altres, en lloc de garantir el dret universal a una educació de qualitat per a tots i totes. A més, aquesta especialització estarà lligada a interessos privats empresarials i de “mercats,” que a la formació integral de l’alumnat.

 

Tot això s’emmarca en un procés de contínues retallades que ataquen directament la qualitat de l’educació pública: augment de ràtios d’alumnat, reducció dràstica de personal docent, eliminació o reducció de beques i ajuts, pressupost irrisori en les partides destinades a formació, investigació …

 

Finalment, Esquerra Unida denuncia que la LOMCE ataqui la diversitat lingüística i cultural, i en especial, que el català passi a ser  assignatura d’especialitat mentre que el castellà i l’anglès queden com a troncals, de fet, la LOMCE legisla l’”aparheid”  lingüístic i social, disposant que es pagui l’ensenyament privat en castellà a aquell que així ho desitgi. Tot això sumat a la recent aprovació del TIL per l’executiu de les Illes, que rebaixa el decret de mínims i tira per terra els projectes lingüístics dels centres educatius, els quals havien aconseguit  que la llengua catalana fos una eina de cohesió social i cultural

 

IU-EU ve reclamant fa mesos, al costat d’amplis col·lectius socials, la retirada immediata de l’avantprojecte de LOMCE; exigència que després del dictamen del Consell d’Estat, el  Govern Rajoy no hauria de retarda més, i a impulsar un procés de diàleg amb tots els sectors de la comunitat educativa per elaborar un diagnòstic compartit sobre els problemes reals del nostre sistema educatiu i les mesures que poden millorar la seva qualitat amb equitat, assegurant els recursos necessaris i aplicant un “rescat” a l’educació pública semblant al que s’ha posat a disposició de les entitats bancàries.

 

L’Àrea d’Educació d’Esquerra Unida vol manifestar públicament el seu total suport a la vaga del 9 de maig, tan oportuna com necessària; i a totes mobilitzacions que siguin convocades contra les retallades i davant les contrareformes educatives que vol imposar el PP, tant en les ensenyaments bàsics i post obligatoris (LOMCE), com a les universitàries, que també han estat objecte d’un informe de “experts” designats unilateralment per Wert, al marge de la comunitat universitària i dels seus òrgans representatius.

 

Esquerra Unida, fidel al seu irrenunciable compromís amb l’Escola Pública, seguirà treballant incansablement, a les institucions i a la societat, per la defensa d’un model d’educació pública inclusiva, igualitària, laica, de qualitat, gratuïta i democràtica.

 

Share This