lEurodiputat Meyer i Juanjo Martínez Resp de Territori medi ambient i transport dEUIB

Izquierda Unida Federal i altres Federacions territorials, entre les quals hi ha una representació d’Esquerra Unida Illes Balears, han participat, els dies 8 i 9 de maig, a les jornades sobre habitatge, realitzades a Brussel·les, en el marc d’una comissió de treball coordinada pel eurodiputat de Esquerra Unida  Willy Meyer. A més de la delegació espanyola, també han participat Portugal, França, Alemanya i Irlanda, així com eurodiputats de la coalició d’esquerra europea i verda nòrdica.

L’objectiu de l’encontre és conèixer i posar en comú alternatives a les polítiques neoliberals que estan a la base dels desnonaments i de tot el procés especulatiu en torn a l’habitatge i que en ha conduit a l’absurd actual de tenir milers de cases sense gent i milers de famílies sense casa, convertint en paper mullat la Constitució Espanyola.

El treball d’Esquerra Unida ha estat enfocat des del reconeixement i la voluntat de canalitzar les propostes que surten del treball que en aquesta matèria estan fent els moviments socials, especialment les Plataformes d’Afectats pels Desnonaments a tot arreu de l’estat espanyol, en les qual membres d’Esquerra Unida també estan treballant com activistes compromesos.

Des d’aquesta perspectiva, s’analitzà el Decret sobre habitatges aprovat per la Junta d’Andalusia, impulsat des de la Conselleria d’Habitatge de la qual és responsable Esquerra Unida d’Andalusia i que recull propostes de la Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca de Màlaga.

Com a conclusions més importants, destacam que el dret a l’habitatge no pot quedar en mans dels poders financers i és imprescindible que les institucions públiques prenguin mesures i impulsin polítiques clares per protegir aquest dret fonamental. En aquesta línia, és de vital importància la creació d’una banca pública i mesures concretes, com les recollides a Andalusia, per potenciar el lloguer accessible i estable i posar els habitatges públics al servei de l’acolliment de les famílies més vulnerables.

Si be ha quedat molt clar que l’estat espanyol incompleix la directiva europea sobre habitatge de 1993, també és una realitat que la Unió Europea no ha fet res per obligar el seu compliment, metre qüestiona el Decret de la Junta d’Andalusia.

Però per a què aquestes alternatives siguin finalment una realitat és molt necessari que hi hagi una convergència entre la proposta política alternativa i els moviments socials que mobilitzen la participació ciutadana. És un compromís d’Esquerra Unida Illes Balears compartir amb la PAH i altres organitzacions socials que defensen els interessos de la ciutadania, tot el que hem aprés en aquesta trobada europea per avançar en la construcció de veritables alternatives.

Share This