Gomila i Jiménez

Juanmi Gomila, portaveu d’EM-EU a l’Ajuntament des Castell, i Pablo Jiménez, membre de l’assemblea local, han denunciat avui en roda de premsa la inacció de l’equip de govern pel que fa a la problemàtica de l’aigua de boca as Castell.

EM-EU des Castell va proposar a l’anterior legislatura la posada marxa d’un consorci d’aigua a nivell insular, ja que consideren que, més que un problema de cada municipi, és un problema insular i les possibles solucions no es poden dur a terme de manera independent. Malgrat existir, denuncien, aquest consorci no s’ha reunit mai.

Juanmi Gomila lamenta que, en dos anys de legislatura, el batle no hagi convocat ni una sola vegada la comissió especial d’aigües, tot i que EM-EU ho ha reclamat pràcticament a cada ple, ni s’hagi tractat la proposta que va llançar EM-EU d’una comissió de participació ciutadana específica per tractar el problema de l’aigua de boca.

 “L’equip de govern insisteix una i una altra vegada que estan fent molta feina al respecte i van publicitar als mitjans la proposta de construcció d’una canonada que travessi l’illa de punta a punta per dur aigua d’una dessaladora desmesurada que està aturada i que ningú vol , ni el PP de Ciutadella”, afirma Gomila. “Una obra inacabada del PP de l’època Matas feta amb doblers públics. Més tots, sembla que de la problemàtica de l’aigua només se’n parla en època electoral i que després és un tema que fa molta nosa. ”

Davant la insistència d’EM-EU sobre el tema, “el batle ens va dir en ple que s’estava esperant un informe de l’eurodiputada Rosa Estaràs i d’açò fa més de dos anys i no en sabem res. Si fan alguna cosa pel tema de l’aigua no en sabem res, perquè no n’informen”.

Pablo Jiménez recorda l’obligació municipal d’abastir d’aigua potable a la població. “Hem proposat la posada en marxa de petites plantes d’osmosi inversa per poder cobrir les necessitats de la població, però la resposta sempre ha estat que aquestes eren obres molt cares i que no hi ha doblers. Evidentment, una qüestió de prioritats. EM-EU, es posà en contacte amb altres municipis de l’estat que tenen un problema similar i hem pogut veure com efectivament s’han instal·lat petites plantes d’osmosi inversa on els veïns poden anar a abastir-se d’aigua, com per exemple Alzira (governat pel PP amb majoria absoluta)”.

Jiménez explica que s’han posat en contacte amb una empresa que instal·la aquestes petites plantes. Una planta d’aquest tipus depura aigua i la deixa apta per al consum i, d’altra banda, l’aigua rebutjada es recull i s’aprofita per regar. El cost d’una planta per abastir una població d’uns vuit mil habitants és de 20.000 €.

EM-EU defensa que tan important és poder abastir als veïns d’aigua de boca potable, com la prevenció en la contaminació d’aqüífers i el control de pous, foses sèptiques, sistemes de regadiu, així com d’un rebut d’aigua per padró amb un preu bàsic, i que penalitzi qui més malbarati l’aigua i qui més contamini. Actualment, as Castell s’ha de fer un ús d’envasos elevat i irracional, per poder beure aigua potable.

Share This