L’Ajuntament de Sant Josep i el Consell Insular recolzen la sol·licitud dels Matutes davant el Govern balear d’aprovar un “decret especial”que permeti l’execució del projecte i l’agilització dels tràmits, modificant la legislació urbanística a favor dels promotors de l’anomenat “Pla d’Excel·lència de la Platja d’en Bossa”. Tot això ho han fet de manera antidemocràtica, sense debat, sense passar pel plenari de les institucions i sense informes tècnics o jurídics. No s’esperava altra cosa d’un ajuntament que és incapaç d’aturar les obres d’un hotel il·legal o d’un president del Consell i del PP que no sap posar ordre a Vila i fer dimitir l’alcaldessa. Vicent Serra i Neus Marí han demostrat no tenir criteri propi ni dignitat i, com escolanets obedients, segueixen escrupolosament les instruccions que els ha donat l’amo.

poryecto-matutes-platja-den-bossaLa justificació per aquestes decisions insòlites és la millora de l’oferta turística de la Platja d’en Bossa, la gran inversió i la creació de llocs de feina i. Val la pena analitzar aquestes afirmacions. Val la pena analitzar aquestes afirmacions.

D’entrada s’ha de dir que el projecte del Matutes de Pla d’Excel·lència de la Platja d’en Bossa no en té més que el nom. En realitat ens trobam davant una gran operació de reclassificació urbanística que comprèn totes les finques rústiques dels Matutes al Pla de Sant Jordi. D’actuacions sobre la zona turística de la Platja d’en Bossa no hi ha més que la remodelació d’un hotel i la construcció d’un de nou, tots dos dedicats al segment d’hotels-discoteca, amb música les 24 hores del dia i amb les molèsties que aquest tipus d’establiments, que estan proliferant, generen sobre els veïns de les zones on s’instal·len. La resta correspon a un macro centre comercial, habitatges adossats, instal·lacions esportives, camp de golf… i la nova seu d’empreses Matutes!

Pel que fa al camp de golf, és sensiblement igual al que ja fou denegat la passada legislatura, es situa sobre la zona de protecció del Parc de ses Salines, amb la vergonya d’utilitzar les terres robades als seus propietaris per fer una trinxera de l’autovia de l’aeroport, que s’inunda sempre que plou, i que tenia com únic objectiu aportar les terres per fer el golf.

El centre comercial té unes dimensions tant exagerades que l’única possibilitat de funcionament és enfonsant la major part de la xarxa comercial existent –que sembla que és el seu objectiu- “desertitzant” la trama urbana i desplaçant l’oferta comercial a les actuals terres rústiques pròximes a Sant Jordi (amb un magnífic accés per l’autovia de l’aeroport, que per alguna cosa la feren com la feren).

A més d’això hi ha la construcció de més de cinquanta habitatges adossat que també es situen sobre la zona de protecció del Parc de ses Salines. La resta són instal·lacions esportives i edificacions destinades a la mateixa gestió de les empreses Matutes. Com es pot veure, en conjunt té molt poc a veure amb una millora real de la zona hotelera de la Platja d’en Bossa.

Pel que fa a la creació de llocs de feina, s’ha de dir que, almenys tants com els que es generin al centre comercial, es destruiran del teixit comercial actual, i els que es puguin crear amb els hotels discoteca –que no seran molts- és previsible que, com ja passa actualment, siguin coberts per personal de fora de l’illa, amb la qual cos no hi haurà cap efecte positiu sobre els treballadors d’Eivissa.

Els Matutes, com han fet sempre, treballen pel seu interès particular, que no té perquè coincidir amb l’interès general. La gran inversió no és més que una operació de rendibilitzar unes terres que consideren improductives donada la seva condició de rústiques, ja que no poden concebre altra finalitat pels seus terrenys que no sigui la d’urbanitzar-los.

Les cessions públiques previstes pels promotors són mínimes, com correspon a uns empresaris que estan acostumats a fer el que volen sense respectar la legalitat. De fet l’actual zona hotelera es va edificar de manera il·legal (no tenia projecte d’urbanització) i sense fer ni una sola cessió pública. Resulta sorprenent que ses del PP no se’ls vulgui obligar a complir els mínims que han de respectar tots els promotors i diguin que seran “les que marca la llei” oblidant que del que es tracta precisament és de fer una llei a mida dels interessos particulars dels Matutes.

El PP en comptes de fer la planificació territorial de l’illa, està disposat a modificar-la tota en favor dels empresaris més poderosos per a que puguin fer tot els que els doni la gana sense cap tipus d’entrebancs. Ni les Normes de Sant Josep, ni el Pla Territorial Insular ni les mateixes Directrius autonòmiques permeten l’aberració que es vol perpetrar al Pla de Sant Jordi. Matutes exigeix que es modifiqui tota això de manera immediata per no perdre ni un sol dia, i tot el PP d’Eivissa es posa diligent a les seues ordres portant papers cap a Palma, que és on es decidirà el tema.

Si el Parlament Balear comet la vergonya de legislar “a la carta” i accedeix a les pretensions dels Matutes pedra el mínim prestigi que encara li pugui queda com a cambra de representació ciutadana, i tornarà a l’època negre de Jaume Matas. Però el podria passar que ni d’aquesta manera aconsegueixin els seus vergonyosos objectius, el cas Cretu i ses Variades ens demostren que no sempre ni ha prou en aprovar lleis al dictat per a legalitzar aberracions urbanístiques.

Share This