Manel Carmona i Cayo Lara

IU ha registrat avui un escrit coordinat pel responsable d’EUIB, Manel Carmona, en le que també es demana que “s’exercitin les accions penals oportunes contra totes aquelles persones que poguessin ser responsables d’activitats delictives”

 
 (Madrid / Palma, 7 de juny 2013).- Izquierda Unida, en una iniciativa coordinada por Manel Carmona, coordinador general d’Esquerra Unida de les Illes Balears, i recolzada pel coordinador federal, Cayo Lara, ha registrat un escrit davant loa Fiscalia General de l’Estat en el que sol·licita “la màxima implicació del Ministeri Fiscal” en el cas de la mort per tuberculosi del ciutadà senegalès de 28 anys Alpha Pam, el passat mes d’abril a Can Picafort, després d’un llarg periple de mesos per distins centres sanitaris de Balears, sense que fos atès degudament.

 A l’escrit registrat avui, de conformitat amb el que estableix la llei que regula l’Estatut Orgànic del Miisteri Fiscal, es demana que es designi “un fiscal especial per a dirigir la investigació fins la seva conclusió” i, en el seu cas, que “s’exercitin les accions penals oportunes contra totes aquelles persones que poguessin ser responsables d’activitats delictives” .
Izquierda Unida, tenint molt en compte les actuacions judicials que ja es troben en marxa per aquest cas, especifica a la Fiscalia General quan sol·licita “la incoació de noves diligències, amb la major celeritat possible i utilitzant tots els recursos al seu abast” que això es dugui a terme “per aprofundir en la investigació de les circumstàncies que envoltaren aquesta tràgica mort”.

De la mateixa manera, l’escrit especifica concretament que s’ampliï “en el seu cas, la possible responsabilitat que pogués deduir-se de la participació de totes les persones implicades en els fets exposats, des de l’actuació del màxim responsable polític del sistema sanitari de les Illes Balears, el Conseller de Salut, Sr. Martí Sansaloni, fins qualsevol altra persona que hagués intervingut en la seqüència dels mateixos”.

IU emprèn aquesta iniciativa tenint molt en compte, i així ho reitera diverses vegades en els arguments exposats pel seu equip jurídic, que aquest cas “està judicialitzat” però, valorant especialment “l’alarma social generada a tot el territori de l’Estati, principalment, a les Illes Balears” per les circumstàncies que envolten aquesta mort, així com les “denúncies públiques formulades per organitzacions socials sobre l’impacte de les reformes sanitàries i, concretament, en la mort d’Alpha Pam”.

 En relació a aquesta petició d’actuació de la fiscalia, Manel Carmona senyala que “la mort d’Alpha Pam és la punta de l’iceberg d’un drama que afecta milers de persones a les Illes i a la resta de comunitats que han aplicat el decret de l’hapartheid sanitari imposat pel PP”.

Per al coordinador d’EU de Balears, que des del primer moment ha seguit tot el desenvolupament d’aquest tràgic succés i ha formulat denúncies polítiques sobre les conseqüències que comporta l’actual situació sanitària- “el conseller Sansaloni és el responsable d’haver donat ordres als centres sanitaris y, d’una manera molt covarda, haver tractat de no deixar rastres d’aquestes instruccions que han provocat la desatenció de persones amb malalties molt greus, cosa que ha posat en greu perill la salut pública”.

“La mort d’Alpha Pam –senyala Carmona- ha destapat tràgicament unes pràctiques denunciades des de fa temps per diferents ONG que treballen directament en l’assistència a les persones immigrants, sense que en cap moment s’atenguessin les seves reclamacions completament justificades”.

Manuel Carmona valora que “són les polítiques reaccionàries en matèria sanitària que executa el PP les responsables de la degradació de la sanitat pública i de les seves tràgiques conseqüències”. De la mateixa manera, indica que “des d’EU mostram el nostre recolzament explícit als professionals de l’Hospital d’Inca i a totes aquells que treballen per a mantenir el servei públic de salut amb tantes dificultats i tantes incomprensions per part de la Conselleria de Salut. No es pot carregar sobre els professionals les conseqüències d’una política nefasta, sense assumir responsabilitats”.

S’adjunta el text complet de la denúncia.

Share This