cola atur 10-06-13El passat dia 4 de juny es van publicar les xifres d’atur del mes de maig. Quatre dies abans, dissabte dia 1, ja el president Rajoy va anunciar que serien “bones xifres” i dilluns, la ministra de Treball repetia la “bona nova”.

Tots els càrrecs del PP s’han llançat a fer una campanya de “propaganda” per anunciar que tot va bé i que estam en el bon camí. Campanya que no es fonamenta en cap argument sòlid, com tampoc el tenia l’anunci de “brotes verdes” que anuncià Elena Salgado, Vicepresidenta segona i Ministre d’Economia en el Govern de Zapatero, el mes de maig de 2009 (han passat quatre anys!).

A Menorca tenim en el mes de maig 5.639 aturats. És cert que hi ha 643 aturats manco que fa un any en el registre del SOIB, però vol dir que la cosa ha millorat?

Si feim un petit anàlisi veurem que la situació ha empitjorat i molt:

Primer. Hi ha manco persones que s’apunten a les oficines del SOIB i de l’INEM, els joves que se’n van a l’estranger, els immigrants que estan en situació al·legal o les persones que ja no cobren cap tipus de prestació cada cop més deixen d’estar inscrites en les oficines del servei d’ocupació. Açò explica que, en canvi, l’enquesta de l’EPA parli de 6.000.000 d’aturats a tot l’Estat.

Segon. En només un mes, ha baixat en dos punts el nombre de persones que reben algun tipus de prestació o ajuda oficial estant en atur. Avui a les Illes Balears hi ha bonibé 3000 persones més que fa un any, que duen més de 12 mesos a l’atur. En canvi hi ha 9.304 persones menys que fa un any la situació de les quals d’atur era d’un atur inferior a 12 meso. Açò vol dir que el nombre de persones que necessiten més ajuda i fa més mesos que són a l’atur està creixent de manera exponencial.

Tercer. Els contractes augmenten respecte fa un any, però açò no és una bona notícia, ja que en els sectors més castigats, com els joves menors de 25 anys, la contractació ha baixat en un -9’4% respecte el 2012. Passa el mateix entre immigrants no comunitaris, on la davallada és de 2’2% i en el sector del comerç que, quan hauria d’arrancar la temporada, baixa un 1’6%. Si analitzam el tipus de contracte, dels 4.051 que s’han fet, 3.597 són temporals, més del 88%, per tant, és ocupació que es destruirà en pocs mesos.

Quart. Tots els indicadors econòmics empitjoren: finançament a les PIMEs; inversió en R+D+I, educació i formació, mesures de polítiques actives d’ocupació, retallades de tot tipus, puja d’impostos, baixada de sous… accions totes que van contra els treballadors però també els petits empresaris.

Cinquè. El Govern Balear i el Consell Insular, igual que el Govern Central, cerquen la “foto” amb agents socials i ens anuncien la seva intenció de pacte i diàleg, mentre s’elimina el Consell Econòmic i Social de les Illes Balears i a Menorca el PP no ha fet cap esforç per impulsar-lo, tot el contrari. I el que és pitjor: davant les mobilitzacions que veim dia rere dia, a l’educació, la sanitat, a diverses empreses pels seus convenis col·lectius o contra un ERO, ells diuen que no pensen moure ni un fil i continuen sense cap argument científic que els avali, amb la teoria de seguir amb les retallades i una “austeritat” mal entesa que pot fer morir la societat d’anèmia. Fins i tot el FMI comença a reconèixer que a Grècia s’han equivocat, que potser les retallades han estat massa fortes i que en lloc de seguir per aquest camí s’haurien d’aplicar polítiques d’estímul econòmic i creació d’ocupació… i el propi Govern del PP el passat mes d’abril va anunciar que acabaríem amb un 25% d’atur en el 2015… auguris que la OCDE encara va empitjorar.

Ni hem arribat al final de la crisi, ni estam remuntant, ni anem pel bon camí. Al PP amb aquestes polítiques pot passar-li una cosa: “que s’operació vagi bé, però madona sigui morta”.

Des d’Esquerra de Menorca – Esquerra Unida, no ens resignam, ni pensam que la crisi no té remei. Estam il·lusionats, perquè sabem que hi ha alternatives i que la única sortida de la crisi amb cohesió social i amb més democràcia és canviat la direcció de les decisions, derogant la reforma de l’article 135 de la constitució que van pactar PP-PSOE així com la Llei d’Estabilitat Pressupostària, modificant el model fiscal, fent que sigui més progressiu, és a dir que paguí més qui més riquesa té, i perseguint el frau fiscal. Obligant a la banca que ha estat “rescatada” amb els nostres doblers a fer arribar el crèdit a les empreses i les famílies. Canviant el model productiu, invertir en coneixement i R+D+i és bàsic per no repetir el model del passat que ha fracassat. Impulsant l’Estat de Benestar, desenvolupar la Llei de Dependència, millorar l’ocupació al sector públic fins arribar a les xifres de contractació i servei de la mitja europea. Apostant per la mobilitat sostenible i l’ocupació de llocs de feina “verds” en sectors com la construcció, l’energia i el transport… aquestes i moltes altres propostes anunciades per Cayo Lara en el Congrés de Diputats el passat 8 de maig (que es poden consultar a   http://www.izquierda-unida.es/sites/default/files/doc/Plan_Empleo_2013_2015_IU.pdf) formen part d’un Pla d’Ocupació amb propostes encaminades a fer front a una emergència social: l’atur de milions de persones a tot l’Estat i a Menorca, milers que no poden esperar ni tenir més paciència.

La majoria social està contra les mesures d’aquest Govern i les mesures que estalonen la TROIKA, i Merkel, només fa falta organitzar aquesta majoria social per començar a posar en funcionament la solució a la crisi, perquè d’una cosa estam segurs, qui no té solució és el Govern del PP.

Àrea d’Economia i Treball d’Esquerra de Menorca – Esquerra Unida 

Share This