És una forma democràtica de donar millors serveis i de fer front a les amenaces del govern Rajoy

 

Mapa camarques2Els municipis de Mancor, Sant Llorenç, Artà, son Servera i Santa Margalida estan treballant per a la constitució d’un Consorci municipal que permetria compartir esforços i donar un millor servei als ciutadans sense augmentar la pressió impositiva.

 

Des d’EU consideram que és una bona notícia i una decisió que va en la línia política adequada. Els ajuntaments són la institució més propera als ciutadans i la que té un major coneixement de les seves mancances i necessitats, però estan ofegats per la manca de finançament. L’alternativa no és, com vol el govern central, la de llevar-los competències per a traslladar-les a altres institucions menys democràtiques i llunyanes o privatitzar els serveis, sinó que ha de passar exactament pel contrari: potenciar-los i donar-los més recursos.

 

L’escassa població o dimensió de molts municipis, juntament amb la falta de finançament adequat, fa que tenguin moltes dificultats per a fer front a les competències que tenen establertes legalment i els serveis que reclamen els ciutadans. Per això, el millor camí és ajuntar esforços, mancomunar serveis i col·laborar amb els municipis veïns. D’aquesta manera els seus habitants podran gaudir de millors serveis sense que hagin de pagar més imposts o taxes, ni hagin d’engreixar els comptes de resultats de les empreses privades que el govern Rajoy vol que es facin càrrec de gestionar aquests serveis.

 

Tal vegada el fet que cap d’aquest municipis estigui governat pel PP ha estat decisiu per a donar passes en favor de la constitució del Consorci, però des d’EU creiem que és un error que els municipis governats pel PP no participin de la mateixa voluntat. És ben coneguda les discrepàncies que mantenen la majoria de batles i regidors del PP amb el projecte del govern central, però un malentès “patriotisme” de partit els porta a no oposar-se públicament i a no adoptar posicions que puguin ser mal vistes per part dels dirigents del seu partit.

 

Des d’EU entenem que la constitució de consorcis o d’altres instruments de col·laboració municipal hauria de ser la pràctica política de tots els ajuntaments, sense reticències en relació a quina força política governa en un determinat moment. Al final, la creació d’estructures més operatives serviran als que guanyin les eleccions que es celebren cada quatre anys.

Share This