El teixit associatiu i les institucions públiques han de treballar amb celeritat per evitar el mal nodriment d’infants, especialment a Son Gotleu

nens-famA fi de conèixer d’una manera més directa els efectes de l’augment de la pobresa sobre la població, una delegació d’Esquerra Unida s’ha reunit amb diverses associacions socials en relació als casos de desnutrició infantil denunciada per l’equip educatiu dels col·legis de Son Gotleu i d’altres.

Aquestes associacions ens confirmaren que, al marge dels casos més greus que han sortit als mitjans, hi ha famílies amb greus dificultats econòmiques i que en moltes llars la dieta es redueix a allò més bàsic, de manera que no cobreix les necessitats alimentàries dels menors en etapa de creixement, ni tampoc dels adults. En molts casos també manquen recursos per a pagar els lloguers o la llum i l’aigua o adquirir bombones de butà per a cuinar.

Moltes famílies amb menors no demanen ajuda per temor a perdre la custodia dels seus fills o perquè ja ho han intentat sense èxit i no creuen que les institucions els puguin ajudar. En alguns casos han perdut la targeta de resident i han anat a parar a una situació d’irregularitat després d’anys de residència per la pèrdua del seu lloc de feina.

A més, fa tres anys que les ajudes d’emergència a famílies estan congelades, precisament quan són més necessàries i hi ha un increment notable de situacions límit de precarietat. També s’ha deixat de donar suport al teixit associatiu de caire social i s’ha produït un important retrocés en matèria d’equipaments, com el tancament de l’oficina de l’IMFOF a Son Gotleu i la anul·lació dels recursos destinats a generar una oferta d’activitats al Casal de Barri, malgrat els bons resultats del programa d’activitats gestionat l’any 2011 per l’Associació de Veïns de Son Gotleu. 

Per tot això, malgrat el Batle de Palma va fer bandera del seu compromís amb Son Gotleu tot just començar la legislatura, la realitat és que la gent viu molt pitjor ara que fa dos anys. De fet, moltes famílies sobreviuen de manera precària gràcies a la solidaritat interna dels col·lectius. Però la solució a la pobresa extrema i la fam no pot quedar reduïda a un assumpte privat.  Descarregar responsabilitats institucionals en la solidaritat privada és una forma de privatitzar l’assistència social en casos de necessitat, abandonant a la iniciativa privada a milers de persones en situació de vulnerabilitat.

Per a Esquerra Unida la pobresa no és un delicte i no pot ser castigada. Una societat que es consideri democràtica i justa no pot esperar que tinguem un altre cas com el d’Alpha Pam per a reaccionar buscant culpables. Les institucions públiques no poden esperar que els casos més greus es documentin sols, sinó que tenen l’obligació de sortir a l’encontre d’aquestes situacions, prou generalitzades al barri de Son Gotleu entre d’altres. S’han de crear les condicions per a generar confiança en les famílies i s’han d’habilitar solucions urgents i eficaces, tal com ja s’està fent en altres comunitats autònomes en les que els menjadors escolars estaran oberts durant l’estiu, per a garantir la nutrició adequada als menors en situació de vulnerabilitat.

Share This