Des del Túnel de Sóller ençà no han parat de rebre finançament irregular

 

Confien en la prescripció dels delictes davant la lentitud dels instruments de control

 

2013-02-28 IMG 2013-02-28 11 57 28 canellasConforme es va coneixent més informació de les anotacions de l’ex tresorer del PP sobre ingressos il·legals procedents dels “donatius” de grans empreses, es comprova que aquest partit a nivell estatal ha disposat d’una extraordinària caixa B que li ha permès, a més de sucosos sobresous als seus màxims dirigents, unes despeses electorals no declarades que l’han situat en una clara situació d’avantatge en relació a la resta de partits. Aquest fet no es circumscriu als òrgans centrals del partit, sinó que arriba a les comunitats autònomes. En el cas de Balears tenim evidències clares de que aquestes pràctiques corruptes s’han produït al llarg del temps sense interrupció. Des del PP han confiat, amb bon resultat fins ara, en les dificultats de descobrir els delictes econòmics, molt ben dissimulats, i en la prescripció d’aquest delictes si són descoberts.

 

El famós cas del Túnel de Sóller, a l’època de Gabriel Cañellas, va suposar l’ingrés pel PP d’un mínim de 50 milions de pessetes acreditats amb sentència ferma. Aquest milions que serviren per a finançar grans campanyes en “negre” mai han estat tornats per part del PP. Cañellas va eludir la presó per la prescripció del delicte, encara que Aznar el va obligar a dimitir. Aquesta va estar tota l’assumpció de responsabilitats per part del PP, la jugada no els va sortir malament i han seguit amb les mateixes pràctiques.

 

Les ramificacions balears de la trama Gürtel, el cas Palma Arena i altres obres públiques sobredimensionades que no s’han investigat suficientment, a més d’enriquir alguns dirigents, servien per a finançar les campanyes electorals desmesurades. El buidament de la conselleria de comerç per una banda de lladres també va reportar avantatges per a la campanya electoral, el cas més conegut és el dels impresos electorals enviats a les Pitiüses com a “Productes 5 Estrelles”, però n’hi ha més.

La filtració feta per Anonymous dels comptes oficials del PP desvetllen quer l’any 2007 (un any electoral amb una campanya absolutament exagerada) el PP Balear va rebre unes donacions declarades de casi 100.000 euros, però això només és la punta de l’iceberg, com en el finançament estatal, els ingressos en B com a contraprestació de favors hagueren de ser molt superiors per poder fer front als excessos de la campanya. Com en el cas de les finances estatals, també a Balears tenien un tresorer investigat per la justícia.

 

El PP no pot seguir amb la lletania de la “confiança en la Justícia”, esperant que els procediments s’eternitzin i no arribin a aclarir la realitat del finançament. I, si al final queden acreditats els ingressos irregulars, l’oportuna prescripció del delicte ho deixarà en no res, com en el cas del Túnel de Sóller. De fet, els informes del Tribunal de Comptes arriben quan ja en prescrit els possibles delictes comesos.

 

Manel Carmona, coordinador d’EUIB, afirma que el PP de Balears ha d’explicar d’on han sortit les ingents quantitats que ha manejat al llarg dels anys, que res tenen a veure amb la comptabilitat oficial. Que donin a conèixer quins han estat els generosos “patrocinadors” i quines contrapartides han rebut a canvi i, per suposat, que ingressin a les arques públiques tot allò que han cobrat indegudament, amb els interessos corresponents.

Share This