El tancament de llits hospitalaris i la reducció de servei són un perill per a residents i visitants

 

llits-tancats-ibsalut-estiu2013L’Ib-Salut ha decidit que aquest estiu aproximadament un 20% del total dels llits hospitalaris que gestiona quedin “tancats” i no s’utilitzin. Aquesta és una opció que ja s’havia plantejat anteriorment amb resultats més aviat catastròfics, però enguany encara es va més lluny en una temporada en que la població flotant a les Illes és més elevada que mai. Som conscients que en aquest període es programen menys intervencions quirúrgiques no urgents, però les malalties, els accidents o les intoxicacions no se’n van de vacacions sinó que, al contrari, augmenten al mateix temps que augmenta la població.

 

Des de l’Ib-Salut s’argumenta que el tancament de llits és temporal i que es tornaran a obrir si fa falta. Dons bé, ja ha fet falta: en menys d’una setmana s’han vist obligats a obrir llits en diversos hospitals. També argumenten que aquest fet garanteix l’atenció correcta de tots els pacients, però des d’Esquerra Unida afirmam que això és radicalment fals, ja que només s’obrin els llits prèviament clausurats una vegada que la situació de les urgències o, fins i tot, els passadissos dels hospitals és insostenible, amb les molèsties i pèrdua de qualitat assistencial que això comporta. Quan ja no queda més remei que el de recórrer als llits que s’havien eliminat del servei hospitalari tampoc s’accedeix a una situació normalitzada, ja que no hi ha personal sanitari per atendre aquest llits que han de ser atesos per personal que ja està saturat de feina.

 

La motivació de tot això és purament econòmica, es procura que el màxim de professionals sanitaris agafin les seves vacacions en aquestes dates, i no se’n contracten d’altres per a cobrir les absències. D’aquesta manera resulta que en la major part dels serveis hospitalaris hi ha una manca impoertant de personal, que suporta un estrès laboral exagerat que va en perjudici dels malalts. Aquesta situació és especialment greu a l’Hospital d’Inca en el que els sindicats sanitaris vénen denunciant reiteradament les mancances que pateixen i el “caos” de determinats serveis, però es produeix al conjunt d’hospitals públics.

 

Esquerra Unida reclama de l’Ib-Salut que no es redueixin els recursos sanitaris dels hospitals durant l’estiu i que es contracti el personal temporal que sigui necessari per a cobrir les vacances, que tots els llits i totes les unitats estiguin completament operatives. La política actual porta a una degradació molt important de l’atenció sanitària i a posar en perill la salut i la vida dels residents i visitants.

Share This