El nou augment de les taxes universitàries és  un impediment més que s’afegeix a la reducció de beques

 

aules uib buidesEl PP està decidit a impedit que els estudiants procedents de les classes populars no puguin accedir a la universitat. En un moment en que les rendes familiars disminueixen s’augmenten molt significativament, per segon any consecutiu,  l’import de les taxes universitàries. En aquest cas és un 5%, molt més que l’augment de l’IPC. Aquesta mesura suposarà el cop de gràcia sobre aquests estudiants que ja patien la reducció i l’augment de les dificultats d’accés a les beques, com a conseqüència de les nefastes polítiques del ministre Wert.

 

Les dificultats pressupostàries només són una excusa i no un argument real, ja que la recaptació no serà important i, en canvi, la dificultat afegida als estudiants port ser definitiva. S’ha de tenir en compte que les taxes només cobreixen una petita part dels costos universitaris i es dóna la paradoxa que amb els impost de tots es subvencionen els estudis dels més benestants, mentre es deixa fora els que no tenen recursos.

 

L’educació en general i la universitat en particular són els instruments més poderosos per afavorir la igualtat d’oportunitats i corregir les desigualtats socials, posar entrebancs a l’accés universitari dels més desfavorits va en la línia reaccionària i classista del PP de reservar els estudis universitaris als que tenguin més recursos econòmics, perpetuant i augmentant d’aquesta manera les diferències de classe.

EU exigeix un canvi en profunditat de les polítiques educatives practicades per les administracions del PP. Un canvi que passi per congelar les taxes i per augmentar, en comptes de reduir, les beques per a permetre que els estudiants sense recursos econòmics no quedin impedits de cursar estudis superiors.

Share This