El Ministeri ha pujat la nota per accedir a les beques de col·laboració en departaments universitaris d’un 6 a un 7 de mitjana.

wert mes retalls bequesEU denuncia que la Resolució de 28 de juny de 2013, de la Secretaria d’Estat d’Educació, Formació Professional i Universitats, publicada al BOE de 2013.07.13, per la qual es convoquen beques de col·laboració d’estudiants en departaments universitaris per al curs acadèmic 2013-2014 ha pujat a 7 la nota mitjana per accedir-hi, és a dir, un punt més en comparació amb la convocatòria l’any 2012-2013. Una altra nova retallada en les beques que mostra el talent del Ministre per fer les retallades a l’estiu i de la forma més solapada possible.

Ja no només vol «augmentar» la nota mínima per accedir a beques, ni el enduriment dels requisits per accedir i mantenir aquestes ajudes, ara s’anuncia un pas més en la direcció de l’exclusió social i la desigualtat. Mentre continuen les declaracions al Parlament contra la LOMCE, el ministre Wert, executor i responsable de la tortura a la nostra educació pública, no només redueix de forma substancial la quantia de les beques per a estudis superiors i de formació professional i subordina aquestes al pressupost disponible al ministeri i a la mitjana de nota dels sol·licitants de les beques, sinó que endureix encara més els requisits per accedir a les que poden concedir els departaments universitaris als estudiants per col·laborar en la seva activitat.

Esquerra Unida denuncia que aquestes mesures suposen noves reculades socials que s’acarnissen amb les persones que més necessiten les ajudes públiques per continuar estudiant i són una forma de selecció i segregació encoberta contra els estudiants.

Exigir una nota més elevada per concedir una beca és una retallada encoberta de les mateixes, ja que molts estudiants no podran sol·licitar i acaba sent, com demostren totes les investigacions, una forma d’impedir accedir-hi a un sector de la població que ha comptat amb menys mitjans al llarg de l’educació obligatòria per accedir a estudis postobligatoris.

El govern disfressa, com sempre, aquest nou atac a la ciutadania com un impuls a «la cultura de l’esforç i l’excel·lència». A la pràctica, aquesta «excel·lència» consisteix en que molts joves no tendran l’oportunitat d’accedir a beques a les quals abans sí podien accedir, “desestimulant” l’esperit investigador a la joventut, per estimular aquest altre esperit «emprenedor», que no és altra cosa que fomentar l’endeutament o el finançament privat per poder accedir a la investigació.

Les beques no són per premiar els bons estudiants. Serveixen per donar suport al dret a l’educació i fomentar la investigació, sobretot quan a canvi es demana una col·laboració a la Universitat. En una fase marcada per l’atur i la precarietat de milions de famílies, en què caldria incrementar les beques per garantir una efectiva igualtat d’oportunitats i que ningú deixi d’estudiar per motius econòmics, el govern del PP puja espectacularment les taxes i retalla les beques, totes les beques, atacant així especialment als que tenen més dificultats econòmiques.

Esquerra Unida denuncia que al Ministeri d’Educació, Cultura i Esport s’està duent a terme tot un repertori de mesures tendents a expulsar de la Universitat a milers d’estudiants que no poden pagar-se els estudis. I això just quan la crisi ha condemnat a milions de persones a l’atur i priva a milers de famílies dels recursos necessaris perquè els seus fills i filles accedeixin o continuïn els estudis necessaris per a la seva formació i accés qualificat al món laboral.

EU entén que per garantir plenament el mandat constitucional del dret universal a l’educació, l’Estat no pot passar per alt l’existència de les desigualtats i desavantatges de partida que hi ha en la nostra societat. Per això denunciem les mesures que afegeixen més obstacles al dret a l’educació, ja sigui amb noves exigències acadèmiques, o amb altres restriccions a l’hora d’accedir a les beques i ajudes a l’estudi. Entenem que tot això atempta i deteriora la necessària equitat del sistema educatiu.

Per tot això i molt més, des d’EU demanem la immediata dimissió d’aquest ministre, el més nefast de tots els que hi ha hagut en l’àmbit educatiu des del final de la dictadura. Des d’EU, combatrem aquesta mesura i totes les que es dictin en aquest sentit com ho estem fent amb la LOMCE i cridem a tota la societat civil a organitzar-se per frenar aquesta nova imposició del senyor Wert.

Share This