L’augment de les persones ocupades no compensa les pèrdues anteriors, i l’ocupació és de molt mala qualitat

 

EPA julio 2013Segons l’Enquesta de Població Activa, el segon trimestre de 2013 ha estat positiu en relació al nombre de persones aturades, que ja tornen a quedar per davall dels 6 milions al conjunt de l’Estat. En qualsevol cas, el nombre elevadíssim de persones que encara no troben ocupació demostra el dramatisme de la situació actual. Així mateix és preocupant que es redueixi el nombre de persones actives, és a dir les que cerquen ocupació s’hagi reduït en més de 76.000, la qual cosa indica que han perdut tota esperança de trobar ocupació. Aquest fet afecta especialment a les dones.

 

Una altra dada molt preocupant és la temporalitat tant acusada –pràcticament no es crea ocupació indefinida- i la contractació a temps parcial, que augmenta constantment. Tot això vol dir que les noves ocupacions són de menor qualitat i suposen menors ingressos salarials i drets laborals. Amb l’agreujant que en molts casos les contractacions a temps parcial es fan en frau de llei i corresponen a jornades completes.

 

El fet que la majoria de les noves contractacions sigui en el sector serveis vinculats a la temporada turística, mentre es segueix destruint ocupació industrial, evidencia que els mals de l’economia espanyola no es corregeixen sinó que van en augment.

 

Tampoc les xifres –molt escasses- de reducció de l’atur entre els més joves o entre les persones que porten més temps desocupades, així com el nombre de llars amb tots els seus membres en atur, ens permeten fer una valoració optimista si tenim en compte que en còmput anual l’augment de l’atur en aquests sectors és encara molt elevat.

 

Les Illes Balears, com ja és habitual darrerament, han estat capdavanteres en la reducció de l’atur. No obstant, la xifra total de persones desocupades que proporciona l’EPA segueix sent esfereïdora: 130.700 persones de les Illes en edat i amb condicions de treballar, cercant activament una ocupació, es troben en situació d’atur. Un drama d’aquestes dimensions fa que no es pugui fer cap valoració optimista de la situació, tot i que hi hagi alguna dada lleugerament positiva. A més hem de tenir en compte que el segon semestre sempre és el millor pel que fa a la creació de llocs de feina, que es redueixen de manera accelerada quan la temporada turística avança cap el seu final.

 

Si comparam les xifres que ens trobàvem fa dos anys, per tal de valorar l’evolució de les dades des que governa el PP, ens trobam en que totes elles són negatives: la taxa d’atur ha passat del 19,50% al 21%, hi ha 3.000 aturats de llarga durada més, augmenta més d’un 5% les contractacions amb jornada reduïda i hi ha més llars en els que tots els seus membres estan sense feina.

 El resum de la primera part del mandat de José Ramón Bauzá, a pesar de les lleugeres millores de l’últim trimestre, suposa que a les Illes Balears hi ha menys ocupació, que la que hi ha és de menor qualitat, que les rendes salarials perden pes acceleradament en el conjunt de l’economia, que cada vegada hi ha més pobresa i més exclusió social, tot el contrari del que ens prometien en campanya electoral.

Share This