S’utilitzen els recursos de la institució en favor d’interessos exclusivament privats

salvem sa rapitaMaria Salom, presidenta del Consell De Mallorca, aprova codis ètics i fa declaracions solemnes en favor de les bones pràctiques polítiques, coincidint amb l’empresonament de la seva antecessora. Les dues coses estarien molt bé si fossin sinceres i es corresponguessin amb la realitat. Això indicaria un canvi substancial en una persona que es va iniciar en la política quan era molt jove, com va remarcar ella, fen de caixera del suborn (afortunadament pel PP, havia prescrit) del túnel de Sóller al Partit Popular. Però algunes actuacions de la presidenta fan pensar que en realitat no ha canviat tant. Ho poguérem veure en el ple d’ahir en el que al mateix temps que es feia un al·legat en contra de l’aprofitament particular dels càrrecs públics, acordava presentar amb fons públics un  recurs davant el Suprem contra una sentència del Tribunal Superior de Balears. Un recurs que no persegueix cap interès general sinó, simplement, afavorir el projecte privat per la construcció d’un gran hotel i un cap de golf a una zona molt sensible.

EU entén que aquesta decisió també és un cas de corrupció política, tot i que no sigui susceptible de persecució penal (el Suprem ja ha deixat ben clar que no totes les immoralitats polítiques són delicte). Salom, amb el beneplàcit de Bauzá, ja va utilitzar una via fraudulenta per tal d’accelerar els tràmits per poder autoritzar el projecte de sa Ràpita. Aquesta via va quedar barrada per la sentència del TSJ que, amb molt bon criteri, va determinar que un canvi substancial del Pla Territorial de Mallorca no es podia fer per la via de suposades correccions d’errades, sinó que calia iniciar els tràmits d’una modificació amb tots els requisits legals, que inclouen la justificació de la proposta, diversos informes, exposició pública i període d’al·legacions. Però Salom vol impedir el debat ciutadà i esquivar els tràmits. Per aquest motiu, presentarà el recurs davant el Tribunal Suprem, esperant rebre un tracte tant favorable com el que reben destacats membres del seu partit.

Tractar d’impedir la participació ciutadana i els tràmits legals per a poder donar un tracte de favor a una determinada empresa, per a EU entre de ple dins el que entenem que és una forma de corrupció política, ja que és una actuació contrària als interessos generals que es duu a terme per motivacions obscures que no s’expliquen perquè, tal vegada no són explicables.

Dedicar recursos públics per a presentar un recurs davant el Suprem per tractar d’aconseguir un aval per una actuació que ha estat severament qüestionada pel TSJ, no és una utilització correcte dels recursos públics, que Salom ha de gestionar en favor de l’interès general. Si tot això es fa només per afavorir un projecte privat, mol qüestionat per bona part de la societat mallorquina, la decisió s’aproxima molt a la malversació de cabdals públics, si és que no entra de ple dins aquesta figura.

Share This