Aquesta fórmula jurídica obre la porta a les privatitzacions i al deteriorament del servei

 

imas protestaEl ple del Consell de Mallorca d’ahir, enmig de les protestes dels treballadors socials, va aprovar la incorporació al Consorci de balear Sociosanitari. Aquesta porta cap a una recentralització de l’assistència social, que quedaria en mans del Govern, i obre el camí a la privatització total o parcial del servei.

Tot i entendre l’angoixa dels consell insular per la manca de recursos econòmics, conseqüència de l’ofegament que practica el Govern, consideram que la recentralització no és la solució, ja que allunya la gestió dels seus beneficiaris i desmantella les infraestructures insulars. A partir de la constitució definitiva del consorci balear, perillaran molts llocs de feina dels treballadors eventuals, i s’obre la possibilita que entrin empreses privades que facin reducció de personal o substitució per altres amb pitjors condicions laborals, cosa que suposaria un  perjudici important pels usuaris actuals i futurs.

L’entrada en el sector d’empreses privades que cerquen el benefici econòmic mai pot suposar una reducció de costos si no és en base a l’eliminació de llocs de treball i l’empitjorament de la qualitat assistencial. Moltes vegades ni tant sols amb aquestes restriccions s’aconsegueix reduir costos per a l’administració. L’experiència demostra sobradament la pitjor qualitat dels serveis públics quan s’entreguen a empreses privades, que ha obligat l’Administració en diverses ocasions a haver d’actuar per a corregir el mal servei o per a recuperar les concessions.

Per altra part, com ja és norma en les institucions que governa el PP, la creació d’aquest consorci es fa d’esquenes i contra la voluntat dels treballadors del sector, amb la seva característica prepotència que no escolta ningú ni fa cas de les crítiques raonades.

EU insta als consell insulars ha renunciar a la recentralització de les competències en matèria social en un consorci autonòmic i a mantenir el seu caràcter de públiques, assegurant el un finançament suficient. Per altra part, instam a no prendre decisions irreversibles sense comptar amb l’opinió dels professionals i sense cercar un gran acord polític i social.

Share This