La sentencia contra José Juan Cardona i la cúpula de la Conselleria de Comerç, és una decisió exemplar

 Jose Juan CardonaL’Audiència Provincial ha donat a conèixer la sentencia pel denominat Cas Scala, en el que es jutjava el saqueig massiu de la Conselleria de Comerç per part del seus màxims responsable, començant pel conseller, Josep Juan Cardona, al que condemna a  16 anys de presó.

Josep Juan Cardona ho ha estat tot dins el PP de les Illes: dues vegades conseller, president del PP d’Eivissa i “delegat” de Jaume Matas per a gestionar el PP Balear el temps en que fou ministre de Medi Ambient.

La conselleria de Comerç, en el període 2003-2007 fou un exemple de malbaratament absolut de recursos públics, amb els viatges a la Xina, els EEUU i altres destinacions en els que no es va obtenir cap benefici per a les exportacions, però suposaren despeses importantíssimes pels excessos que es cometeren, amb grans delegacions, allotjament en hotels de luxe i tot un seguit d’activitats excessives. Tots aquests viatges i, en general l’activitat de la Conselleria varen ser recolzats unànimement per tot el PP davant les crítiques de l’oposició parlamentària. Però no era només el malbaratament de recursos, sinó un autèntic lladrocini organitzat, com recull la sentència, per la cúpula de la Conselleria, encapçalada pel mateix conseller, per a benefici propi, amb un desfalc de les arques públiques que l’Audiència valora en 11,5 milions d’euros.

Les condemnes de presó decretades per l’Audiència sembles completament lògiques si tenim en compte la gravetat dels delictes comesos per les persones condemnades que, aprofitant-se dels seus càrrecs  públics, obtingueren un importantíssim enriquiment il·lícit robant a mans plenes els recursos públic que havien d’anar a satisfer les necessitats ciutadanes.

Per a EU és reconfortant veure com els tribunals de Balears, connectant amb un sentiment molt majoritari de la població, valoren justament la gravetat dels delictes de corrupció política, que tant estant afectant les finances públiques i la confiança en les institucions. Lamentam, això si, que hagin de ser les instàncies judicials les úniques que posen fre a aquesta situación, ja que des de l’àmbit de la política, que és el lloc on s’haurien d’instaurar mecanismes que impedissin les pràctiques corruptes, no s’ha donat ni una sola passa per controlar la situació. Al contrari, el PP -partit al que pertanyien els condemnats- sempre empararen els seus corruptes fins que la situació ja ha estat insostenible.

 EU valora molt positivament la sentència, així com la tasca de jutges, fiscals i policia judicial, però creu que la lluita contra la corrupció afecta al conjunt de la població, que ha de mostrar d’una manera contundent el seu rebuig a aquest tipus de pràctiques polítiques. No basta en indignar-se davant els casos de corrupció, s’ha d’assegurar que els partits que permeten la corrupció en les seves files, sense fer res per a impedir-ho, no tenguin el suport ciutadà a les urnes.

Share This