urgencies colapsades estiu 2013Fins a 75 malalts, ingressats a urgències dels diferents hospitals de Mallorca, han estat esperant a l’hora que hi hagués un llit lliure per a poder ser ingressats a planta hospitalària. Hi ha hagut casos d’haver d’esperar dos dies sencers en lliteres d’urgències per manca de llits, i la mitjana supera àmpliament les 24 hores. Aquesta situació perjudica greument el funcionament de les urgències, permanentment saturades, i la qualitat de l’assistència als pacients que, entre d’altres coses, veuen limitada la seva intimitat i el contacte amb les seves famílies.

Tot això és producte de la decisió irresponsable del tancament de llits hospitalaris de planta, per mesures exagerades d’estalvi que no tenen en compte la qualitat assistencial. Aquests tancaments són reversibles, ja que és habitual haver de tornar a obrir per poder donar resposta en els moments en que la situació de saturació és més greu. En realitat el que es fa és una reducció del personal sanitari, que es troba completament desbordat quan ha d’atendre als malats que s’ingressen a les zones prèviament tancades, al mateix temps que els que els corresponen.

 

D’aquesta manera s’ajunta el deteriorament de l’atenció als pacients i la sobrecàrrega de treball i estrès dels treballadors del centre.

 

  L’estalvi, ben escàs, que s’aconsegueix amb aquestes mesures no justifica el caos hospitalari, ni les molèsties als pacients i les seves famílies, ni tampoc la possible manca d’atenció provocada per la insuficiència de personal. Tot indica que la decisió de tancar llits hospitalaris s’ha pres des de la Conselleria de Salut sense tenir una idea exacte dels efectes que podria produir.

 

  EU exigeix que cessin d’una vegada les retallades en l’assistència sanitària i que s’assegurin els mínims de qualitat exigible. Els efectes d’aquestes mesures poden arribar a ser molt greus, i amb la salut de les persones no s’hi ha de jugar.

Share This