63

Ramon Carreras
Membre de la Comissió Executiva de la Federació de Serveis a la Ciutadania de CC.OO. Responsable de l’Àrea d’Economia i Treball a Esquerra de Menorca – Esquerra Unida.

 

Economia i treball | 12-08-2013

Fa falta una reforma empresarial
Publicat originalment a El Periscopi

 

 
3150 m

Aquests darrers dies hi hagut les propostes del FMI recomanant la reducció d’un 10% dels sous per sortir de la crisi. Després Brussel·les s’apuntava a aquesta teoria, i recentment la CEOE proposa que els empresaris unilateralment puguin reformar els contractes de fixes a temporals. 

Cap de les propostes anteriors serviran per millorar la situació econòmica. Empobrir encara més a la majoria dels treballadors que són els que mantenen amb els seus impostos i aportacions a la seguretat social, l’hisenda pública, farà que els ingressos de les administracions disminueixin més, posant en perill el ja debilitat Estat de Benestar, i de retruc que l’economia pugui entrar en una nova recaiguda. 

Competir baixant sous i degradant les condicions salarials i laborals, no dóna garanties d’èxit, primer perquè els competidors poden fer el mateix, amb la qual cosa la mesura queda sense efecte, però en una economia com la nostra amb una estructura de PIME i amb una part del PIB que depèn en gran mesura del consum intern degradar el poder adquisitiu dels treballadors afectarà negativament, enfonsant encara més la demanda i el consum intern. 

Podem intentar canviar d’estratègia, millorant la R+D+i, i ser més competitius amb qualitat, disseny etc o fent com els xinesos… per cert si les condicions laborals dels treballadors s’han d’assimilar a la dels xinesos i competir amb les seves “armes” tenim la guerra perduda. 

Del 2008 al 2010 es van destruir dos milions de llocs de feina. El 55% dels acomiadaments corresponien a contractes temporals no renovats i un 50% eren del sector de la construcció 

Diuen els xinesos en un dels seus proverbis que per sortir d’un pou el primer que hi ha que fer és deixar de cavar. Insistir en un model econòmic d’expansió urbanística i sous baixos que són causa important de les característiques pròpies de la crisi a l’Estat Espanyol és repetir els errors del passat. 

Els treballadors duen dècades sofrint reformes que cada cop debiliten més els seus drets individuals i col·lectius i els sindicats majoritaris en massa ocasions han flexibilitzat la seva postura per intentar arribar a un acord. 

Necessitem emprenedors en el segle XXI però no amb idees del segle XIX. Per quan una reforma empresarial?

Share This