S’han d’acabar les distincions per raons de pleitesia

medalles or i premis ramon llullEl Govern s’ha vist obligat, com a conseqüència d’una resolució parlamentària, a modificar els decrets de concessió de les distincions que atorga la Comunitat mitjançant les medalles d’or i els premis Ramon Llull. Tot això com a conseqüència de la imputació judicial, per múltiples delictes, del gendre del rei, Iñaki Urdangarín, sense que aquesta persona hagués fet cap mèrit o cap actuació en favor de la ciutadania balear, que li subministrava generosament la luxosa residència vacacional i li omplia les butxaques amb fons públics.

La imputació d’Urdangarin no només suposa el descrèdit de la Monarquia sinó també el d’uns premis que s’havien atorgat a un personatge d’aquesta categoria. La decisió de retirar la distinció a les persones que hagin estat condemnades en sentència ferma és una mesura elemental que no retornarà el prestigi als premis. El simple fet d’haver de preveure aquesta contingència demostra la manca de rigor en la concessió de les distincions de la Comunitat.

Si es volen mantenir les distincions s’ha d’assegurar que només s’atorguin a persones o institucions que s’hagin distingit pels treballs en favor dels seus conciutadans i que hagin tengut un comportament cívic exemplar. Donar distincions per raons de pleitesia i adulació cap a la Corona o premiar esportistes d’elit que amaguen els guanys de les seves activitats en paradisos fiscals, defraudant la Hisenda pública, no són maneres de prestigiar-los, encara que s’inclogui l’amenaça de la seva possible retirada.

Per a EU si no s’estableixen mecanismes per assegurar que les distincions només s’atorguin a qui hagi fet mèrits per al reconeixement ciutadà i institucional, és millor renunciar a ells. Resulta patètic haver de preveure la possible retirada per haver premiat delinqüents.

Share This