És necessària una política forestal que minimitzi la possibilitat d’incendis i s’ha de comptar amb mitjans suficients per a l’extinció 

 

incendi andratx 2013Des de l’Àrea de Territori i Medi Ambient d’EUIB lamentam els fets que succeïren en els municipis d’Artà i Capdepera, on el dimarts 20 a les 22h, va començar un incendi entre Cala Torta i Cala Mesquida, que ha deixat devastades devers 500 hectàrees, de una zona d’un alt valor natural i paisatgístic. Aquest foc, declarat poc després del gran incendi de la Serra de Tramuntana, obligà al desallotjament de diversos habitatges i va comptar amb la intervenció de mitjans aeris conjuntament als importants efectius terrestres

Una vegada apagats els focs, per a EU és necessari una reflexió en profunditat sobre si els mitjans dels que disposam són suficients i si es duen a terme les tasques necessàries de prevenció i conscienciació. No serveix de res felicitar-se del gran nombre de mitjans que han intervingut i de la coordinació entre ells, quan el resultat ha estat tant catastròfic; el que s’ha de fer és analitzar el motiu pel qual es produeixen aquests grans incendis que afecten a zones ja molt castigades.

 

És necessària una política forestal, ara inexistent, que posi en primer terme la cura i el manteniment en bon estat de les masses forestals. Per aquest objectiu és imprescindible la implicació dels propietaris dels terrenys, donant-los rendibilitat econòmica amb l’aprofitament racional de les masses forestals com, per exemple, amb la biomassa i reintroduint pràctiques agrícoles abandonades, que redueixin el risc d’incendis. L’administració ha de jugar un paper important en el manteniment del bosc i les vies forestals, en aquest sentit consideram que la reducció d’efectius de l’IBANAT i de les tasques de prevenció s’han demostrat profundament equivocades.

 

A la vista de l’evolució dels incendis forestals, també ha quedat clar que els mitjans que tenim per a la seva extinció no són suficients ni han estat prou aprofitats i coordinats, tot i haver comptat amb la inestimable participació de la UME i de nombrosos voluntaris.

EU reitera la necessitat de la creació d’una comissió específica al si del Parlament de les Illes Balears que, amb la participació d’especialistes dels diversos camps, juntament amb les organitzacions agràries, ramaderes o forestals i els representants dels municipis, facin un diagnòstic complet de la problemàtica dels incendis forestals, de les mesures de reducció de riscos i de prevenció i informació que s’hagin d’adoptar, així com ell nombre i característiques de les dotacions anti-incendis amb les que hem de comptar per a minimitzar els efectes del foc quan aquest no s’hagi pogut evitar.

Share This