Aquesta actitud indigna els membres del Consell Consultiu

bauza i rajoyEl president Bauzá és molt enèrgic i molt dur amb els que d’alguna manera depenen d’ell, com ara els docents i els directors d’instituts, però demostra un grau de docilitat i de submissió patològica davant els ses “superiors” de Madrid (el govern de Mariano Rajoy) i ho acaba de demostrar amb l’esperpèntica actuació amb la llei de costes. Després de veure indicis d’inconstitucionalitat en aquesta llei, que no només desprotegeix el litoral i promou la seva urbanització sinó que envaeix competències de la Comunitat i dels ajuntament, encarrega al Consell Consultiu l’elaboració d’un informe per a preparar un recurs d’inconstitucionalitat.

 

Es veu que des d’un principi tenia dubtes, ja que ho va plantejar en el darrer moment i equivocant-se de terminis. El Consultiu, tot i trobar-nos en ple mes d’agost nomena ponent i prepara l’informe en un temps rècord. Quan ja està convocat el ple de la institució i es troba apunt d’aprovar l’informe dins l’escàs termini  que la manca de diligència del Govern li havia atorgat, el Govern els diu que desisteixin de l’informe “perquè en aquest moment no es considera oportú”. Què ha passat en aquest temps? S’ha modificat el contingut d’una llei definitivament aprovada o s’han eliminat els aspectes d’invasió de competències? De cap de les maneres, la llei segueix amb el mateix contingut que varen aprovar les Corts i, encara que el vicepresident Antonio Gómez diu que hi ha hagut negociacions i un acord amb el govern central, això no canviarà. Podem imaginar-nos les negociacions que va fer l’executiu autonòmic: “en posición de firmes” digueren “ a sus órdenes” quan els instaren a no molestar el líder estatal amb recursos d’inconstitucionalitat, i que es limitassin a acatar la política que es dissenya des de Madrid, que és justament el que fa sempre José Ramón Bauzá.

 

Lògicament aquesta decisió a molestat profundament el Consell Consultiu, una institució amb una composició majoritàriament conservadora, pel que suposa de desconsideració i de menyspreu, i ha motivat un carta molt dura del seu president avalada pel conjunt dels seus membres.

 

Bauzá fa tot el possible per instrumentalitzar el Consell Consultiu i deixar-lo com un apèndix de l’executiu, al que se li pot donar tot tipus d’ordres i del que demana “lleialtat”. No concep que hi pugui haver una institució autonòmica que sigui independent, en compliment del mandat estatutari. Bauzá no li perdona que no avalàs l’impresentable projecte de llei de símbols i que destacàs l’evident inconstitucionalitat del seu precepte estrella. Per tal d’evitar que també en aquest cas el Consultiu dictaminàs que la llei de costes és inconstitucional, Bauzá ha impedit que s’aprovi el dictamen, no fos que Rajoy s’enfadàs.

 

Amb aquesta decisió Bauzá (cosa increïble en un president de Comunitat) accepta mansament que l’estat li furi unes competències que li són pròpies. Esperem que els recursos que han presentat els governs d’altres comunitats, amb major dignitat, serveixi per eliminar una invasió de competències, que des del Govern Balear han renunciat a combatre.

Share This